Huis kopen: bestaande woning

Een huis kopen is een grote gebeurtenis in uw leven die veel vragen oproept. Waar ga ik wonen? Wil ik een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Welke hypotheek past het beste bij mij? Hoe hoog zullen mijn hypotheeklasten zijn? Om u op weg te helpen hebben we de voor- en nadelen van het kopen van een bestaande woning op een rijtje gezet. Vraag een offerte aan voor een hypotheek bestaande bouw.

Voordelen bestaande woning

  • Lotingen zijn niet van toepassing bij bestaande bouw.
  • U kunt onderhandelen over de prijs van de bestaande woning. Dat scheelt zeker op de hypotheeklasten.
  • De aankoop is tastbaar. U kunt het huis al bezichtigen en ligging, indeling en lichtval en bekijken.
  • Het is al duidelijk hoe de omgeving eruit ziet.
  • U weet al wie uw buren zijn.
  • De tuin is al aangelegd.
  • Bij het overnemen van de woning kunt u profiteren van de verbouwingen van de vorige eigenaars.
  • De tijd tussen aankoop en overdracht is veel korter. Het aanbod van bestaande bouw is veel groter en gevarieerder.

Nadelen bestaande woning

  • De kosten koper drijven de totale aanschafkosten op. Houdt u rekening met ongeveer 5 à 6% bovenop de koopprijs van de bestaande woning.
  • De hypotheek is soms wat moeilijker te regelen, bijvoorbeeld wanneer de woning in slechte staat verkeerd.
  • Het kan zijn dat uw woning niet veel in waarde stijgt.
  • Verbouwen is soms onoverkomelijk. Soms is er geen onderhoud gepleegd of de smaak van de vorige bewoners sluit niet aan bij de uwe.
  • De indeling van het huis staat grotendeels vast.
  • Kosten bij aankoop voor bijvoorbeeld bouwkundige keuring, taxatie en makelaar.
  • U heeft hogere onderhouds- en stookkosten bij een bestaande woning.

Bestaande woning kopen? Bekijk de laagste hypotheekrentes

Huis kopen, wat moet ik doen?

Bij het kopen van een woning moet u aan veel zaken denken. Hieronder hebben wij de verschillende stappen die u moet nemen op een rijtje gezet:

Een geschikte woning zoeken.
Dit kan op verschillende manieren. Veel woningzoekers kijken op woningsites.

Optie nemen
Dit geeft u als eerste recht op de woning maar tegelijkertijd ook wat extra ruimte om zaken in orde te krijgen en te overleggen.

Onderhandelen over de koopprijs
De vraagprijs van een woning hoeft niet per definitie de prijs te zijn die u moet betalen. Samen met een makelaar kunt u erachter komen of de prijs marktconform is en kunt u eventueel onderhandelen met de verkopende partij. Ook het Kadaster vormt een bron van waardevolle informatie.

De taxatie
Een taxatierapport helpt u als koper bij de onderhandeling over de prijs. Bovendien heeft u meestal de taxatiewaarde nodig voor het verkrijgen van een hypotheek. Bij de onderhandeling kunt u ook gebruik maken van een waardeverklaring. Dit is een rapport van de makelaar, waarin hij naast een omschrijving van het object en de kadastrale gegevens ook zijn waardeoordeel opneemt. Met zo’n verklaring kunt u uw voordeel doen in de onderhandelingen over de koopprijs.

Bouwkundige keuring
Het is verstandig om bij een wat ouder huis een bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een bouwkundig specialist. Er wordt dan gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Eventuele verborgen gebreken kunnen daarmee aan het licht komen.

Koopcontract
Is er overeenstemming over de prijs en opleveringsdatum van de woning, dan wordt er een ‘voorlopig koopcontract’ opgesteld. Let wel, voorlopig betekent niet vrijblijvend. U zit aan een voorlopig koopcontract wel degelijk vast. Verbreekt u het contract anders dan op basis van de overeengekomen ontbindende voorwaarden, dan kost u dat vaak 10% van de koopsom. De verkoper kan niet meer onder het contract uit. Alleen de koper heeft het recht om binnen drie werkdagen en zonder opgaaf van redenen af te zien van de aankoop. De bedenktijd gaat in op het moment dat de koper het voorlopig koopcontract heeft ontvangen.

Overdracht en oplevering
De overdracht of oplevering is de laatste fase van het koopproces. Na het passeren van de aktes bij de notaris bent u eigenaar van uw nieuwe woning en krijgt u de sleutel. Bij een nieuwbouwwoning tekent u al in een eerder stadium de aktes en wordt de woning als die klaar is aan u opgeleverd.

Hoeveel kan ik lenen?

U heeft dus uw ideale koophuis gevonden. Kunt u echter wel genoeg aan hypotheek lenen om deze woning te financieren? Een eerste indicatie krijgt u met onze berekenmodules.  Wilt u liever een advies op maat, dan kan een hypotheekadviseur u voorrekenen wat u kunt lenen. Neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

Soort hypotheek

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn veel verschillende hypotheekvormen. Wilt u weten welke hypotheekvorm het beste aansluit op uw wensen en mogelijkheden, kijk dan op onze pagina hypotheekvormen. Heeft u inmiddels al verschillende offertes op zak maar u weet nog niet zeker of u wel het juiste advies heeft gehad. Via ons kunt u gratis een second opinion laten uitvoeren.

Eigen woning & verzekeringen

Helaas kan er met een nieuwe woning nog van alles misgaan: inbraak, water- of brandschade, glasbreuken. En u moet er niet aan denken dat u verborgen gebreken ontdekt in uw nieuwe huis en in conflict raakt met de vorige eigenaar. Met een inboedel-, woonhuis-, en rechtsbijstandverzekering verzekert u zich tegen allerlei zaken die mis kunnen gaan.

Samenwonen in een koopwoning

Zet u het huis op één of twee namen? Wat betekent dat voor uw belastingen? En kunt u de hypotheeklast nog opbrengen als één van u komt te overlijden? Samenwonen houdt meer in dan alleen een gezamenlijke rekening. Laat u dus goed informeren door een adviseur.

Nationale Hypotheek Garantie

Als u een woning koopt die in totaal, met alle bijkomende kosten, niet meer dan €231.132 kost, dan komt u in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit heeft grote voordelen: u krijgt korting op uw hypotheekrente en als u uw woning moet verkopen omdat u niet meer aan uw verplichtingen kunt voldoen, neemt Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen een eventuele restschuld over. In speciale gevallen scheldt de stichting de restschuld kwijt. De maximale hypotheek inclusief bijkomende kosten voor aankoop of oversluiten is € 245.000.

Verhuizen & verbouwen

En dan heeft u op een gegeven moment een hypotheek op maat uitgekozen, is het contract ondertekend en heeft u de sleutel gekregen. Het enige wat dan nog rest is de verhuizing en het verbouwen van uw nieuwe stulpje. Heeft u al gedacht aan het bouwdepot? De hypotheekadviseur rekent graag voor u uit wat mogelijk is.

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?