Klik hier om WhatsApp te openen

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Brand, inbraak, waterschade, vandalisme: een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt wanneer spullen in huis beschadigen. Denk hierbij aan kleding, elektrische apparaten en meubels. Eigenlijk alles wat niet onder de opstalverzekering valt. Bij schade kan er een vergoeding zijn tegen dagwaarde of nieuwwaarde, afhankelijk van de verzekering. Soms is een aanvullende verzekering nodig, bijvoorbeeld wanneer het om hele dure apparatuur of sieraden gaat.

Inboedelverzekering

Met de term inboedel bedoelen verzekeraars doorgaans alle roerende zaken die tot je huishouden behoren. De stelregel is: alles wat ‘verhuisbaar’ is valt onder de inboedel. En dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, kleding, apparatuur en boeken. Het kiezen van een juiste dekkingswaarde is bij een inboedelverzekering belangrijk. Hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe hoger de premie die je betaalt. En ja, je wilt niet onderverzekerd zijn maar ook niet te veel betalen. Een gegeven waar je rekening mee moet houden: in de loop van de tijd stijgt gemiddeld de waarde van een inboedel. Dit komt doordat je meer spullen koopt en door de inflatie de waarde van die roerende zaken stijgt. De verzekerde waarde bij een inboedelverzekering is dan ook soms lastig te bepalen. Daarom is het handig om regelmatig de verzekerde waarde te checken.

Opstalverzekering

Alles wat niet verhuisbaar is (nagelvast aan de woning zit), valt onder de opstal. Het gaat daarbij dus om het huis zelf. Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is een verzekering waarmee je schade aan je huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Heb je een hypotheek? Dan is in veruit de meeste gevallen een opstalverzekering verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Het huis is immers het onderpand voor de hypotheek. Mocht je niet verzekerd zijn, kan ook de hypotheekverstrekker fluiten naar zijn geld. Vandaar de verplichting.

Kies de juiste inboedelverzekering

Vaak sluit je tegelijk met de hypotheek ook de inboedelverzekering af. Immers, als eigenaar van een huis wilt je niet (te lang) onverzekerd zijn, ook de hypotheekverstrekker zal dat geen fijn idee vinden. Een adviseur kan je meer vertellen over de verzekering die bij je past.

Een huis op het oog? Check de hypotheekaanbieders op Hypotheekrente.nl.

Waarmee kunnen we je helpen?