Klik hier om WhatsApp te openen

Maximale hypotheek berekenen

Gebruik onze tool en bereken globaal de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Direct iemand spreken? Je kunt ook bellen of whatsappen met één van onze experts. 030 237 44 88

Wat kan ik lenen?

Een simpele vraag, met een iets ingewikkelder antwoord.

Waarom is je hypotheek berekenen belangrijk?

Als je een hypotheek afsluit, is het voor zowel jezelf als voor je geldverstrekker belangrijk dat je de komende dertig jaar de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen. Wat is je maximale hypotheek? En hoeveel hypotheek is voor jou verantwoord? Je kunt zelf hypotheek berekenen met de tool hierboven. Daarmee krijg je een globale inschatting van jouw maximale hypotheekbedrag. Het is een snelle, simpele manier voor online hypotheek berekenen. Maar naast je leeftijd, inkomen en relatiestatus hebben nog andere factoren invloed op je maximale hypotheek. Er zijn verschillende externe factoren die een rol spelen bij de berekening van jouw maximale hypotheek.

Hoogte van de hypotheekrente

De belangrijkste externe factor is de hoogte van de hypotheekrente. Want hoe lager de rente, hoe hoger jouw maximale hypotheek. Een zo klein mogelijk deel van je inkomen gaat dan namelijk op aan hypotheekrente.. Je kunt met de tool hierboven online je hypotheek berekenen, maar voor uitgebreid advies op maat moet je bij onze hypotheekadviseurs zijn.

Hypotheekrenteaftrek & hypotheek berekenen

Een andere externe factor is de hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscaal aantrekkelijke regeling waardoor je netto maandlasten lager zijn. Hierdoor is je maximale hypotheek een stuk hoger in vergelijking met de meeste andere landen, waar dergelijke regelingen niet (meer) bestaan. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt alleen wel dat de hypotheekrente aftrekbaar is als de lening annuïtair wordt afgelost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Loan-to-value: maximaal 100% lenen

Nog een belangrijke externe factor die meeweegt in het berekenen van de hypotheek, is de Loan-To-Value (LTV). Dit is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Vanaf 2018 ligt die vast op maximaal 100%. Dit betekent dat je maximaal de marktwaarde van de woning mag lenen. Dit heeft de overheid ingesteld om huiseigenaren te ‘beschermen tegen te hoge hypotheeklasten’. Er geldt wel een uitzondering op die 100%: de LTV-ratio mag hoger zijn als het extra bedrag wordt gebruikt voor duurzame, energiebesparende investeringen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting: meer leencapaciteit

De laatste externe factor die van invloed is op het maximale hypotheekbedrag berekenen, is de vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar. Ben jij namelijk tussen de 18 en 35 jaar en koop jij je eerste woning tot € 400.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit kan je leencapaciteit vergroten. Voor kopers ouder dan 35 geldt een overdrachtsbelasting van 2%.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Je maximale hypotheek berekenen gebeurt aan de hand van een aantal gegevens. Denk bijvoorbeeld aan je inkomen, eventuele leningen die je hebt lopen of schulden die je nog moet aflossen. Daarnaast is de actuele rentestand van grote invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Om je exacte hypotheek te berekenen, is het verstandig om een expert in te schakelen. Die weet precies waar die rekening mee moet houden bij het berekenen van jouw maximale hypotheek.