Klik hier om WhatsApp te openen

Maximale hypotheek berekenen

Bereken hier direct wat je maximaal kunt lenen.

Direct iemand spreken? Je kunt ook bellen of whatsappen met één van onze experts. 030 237 44 88

Waarom is je hypotheek berekenen belangrijk?

Als je een hypotheek afsluit, is het voor zowel jezelf als voor je geldverstrekker belangrijk dat je de komende dertig jaar de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen. Wat is je maximale hypotheek? En hoeveel hypotheek is voor jou verantwoord? Je kunt zelf hypotheek berekenen met de tool hierboven. Daarmee krijg je een globale inschatting van jouw maximale hypotheekbedrag. Het is een snelle, simpele manier voor online hypotheek berekenen. Maar naast je leeftijd, inkomen en relatiestatus hebben nog andere factoren invloed op je maximale hypotheek. Er zijn verschillende elementen die een rol spelen bij het bepalen van wat jij kunt lenen. We maken hierin onderscheid tussen externe en persoonlijke factoren.

Historisch lage hypotheekrente

De belangrijkste externe factor is de hoogte van de hypotheekrente. Want hoe lager de rente, hoe hoger jouw maximale hypotheek. Een zo klein mogelijk deel van je inkomen gaat dan namelijk op aan hypotheekrente. De rente heeft de afgelopen periode meermaals een historisch dieptepunt bereikt, dat zorgde voor een flinke boost op de woningmarkt. Tegelijkertijd zijn de complexe regels wat betreft hypotheek en de hoogte van het te lenen bedrag vanuit de overheid flink aangescherpt de afgelopen jaren. Je kunt dus hierboven online je hypotheek berekenen, maar voor uitgebreid advies op maat moet je bij onze hypotheekadviseurs zijn. Er zijn nog verschillende andere externe factoren die invloed hebben op je maximale hypotheek en op hoe we je maximale hypotheek berekenen. Bijvoorbeeld de Loan-to-Value, de hypotheekrenteaftrek en de vrijstelling overdrachtsbelasting.

Hypotheekrenteaftrek & hypotheek berekenen

Zo’n externe factor is bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscaal aantrekkelijke regeling waardoor je netto maandlasten lager zijn. Hierdoor is je maximale hypotheek een stuk hoger in vergelijking met de meest andere landen, waar dergelijke regelingen niet (meer) bestaan. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt alleen wel dat de hypotheekrente aftrekbaar is als de lening annuïtair wordt afgelost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Daarom kiezen veel woningkopers er in eerste instantie voor om de annuïteitenhypotheek te berekenen. Door annuïteit berekenen weet je wat je maandelijkse hypotheeklasten zullen zijn. De hypotheekrenteaftrek wordt inmiddels versneld afgebouwd. In 2019 was nog 49% van de hypotheekrente via belastingen aftrekbaar, in 2023 is dat nog maar 37%. Deze externe factor heeft dus steeds minder invloed op de maximale hypotheek.

Loan-to-value: maximaal 100% lenen

Nog een belangrijke externe factor die meeweegt in het berekenen van de hypotheek, is de Loan-To-Value (LTV). Dit is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Vanaf 2018 ligt die vast op maximaal 100%. Dit betekent dat je maximaal de marktwaarde van de woning mag lenen. Dit heeft de overheid ingesteld om huiseigenaren te ‘beschermen tegen te hoge hypotheeklasten’. Er geldt wel een uitzondering op die 100%: de LTV-ratio mag hoger zijn als het extra bedrag wordt gebruikt voor duurzame, energiebesparende investeringen. In deze tijd van krapte op de woningmarkt, moet je vaak flink overbieden om je droomhuis te bemachtigen. Houd hierbij in de gaten dat je door de Loan-to-Value van 100%, de kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, met eigen (spaar)geld moet betalen. Vergeet deze belangrijke factor in het maximale hypotheek berekenen niet. Je kunt je hoogst haalbare hypotheek berekenen, maar dat bedrag moet stroken met de taxatiewaarde.

Vrijstelling overdrachtsbelasting: meer leencapaciteit

De laatste externe factor die invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag berekenen, is de vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningkopers tot 35 jaar. Ben jij namelijk tussen de 18 en 35 jaar en koop jij je eerste woning? En kost die daarnaast niet meer dan €400.000,-? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit kan je leencapaciteit vergroten. Voor kopers ouder dan 35 geldt een overdrachtsbelasting van 2%. Als je het huis niet zelf gaat bewonen, geldt een veel hoger tarief van 8%. Hierdoor hoopt de regering de opkoop van woningen door particuliere beleggers te ontmoedigen en iets meer ruimte op de woningmarkt te creëren. Houd bij het maximale hypotheek berekenen deze regeling in het achterhoofd.

Persoonlijke factor: inkomen

Naast externe factoren zijn er natuurlijk diverse persoonlijke factoren. De belangrijkste factor wanneer je (online) je maximale hypotheek gaat berekenen is je inkomen. Daarbij is de hoogte van je inkomen van belang, maar ook de aard van het inkomen. Heb je een vast contract, ben je in loondienst, ben je zzp’er of ontvang je een uitkering? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het hypotheek berekenen. Bij zelfstandig ondernemers is vaak sprake van een onregelmatig inkomen. De stabiliteit van dit inkomen en de verwachtingen van het inkomen zijn erg belangrijk bij de berekening van de maximale hypotheek.

Leeftijd invloed op maximale hypotheek

Zoals bij het online hypotheek berekenen in de tool hierboven al naar voren komt, is leeftijd van belang voor je maximale hypotheekbedrag. Al tien jaar vóór je pensioen, wordt er bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek uitgegaan van je pensioeninkomen. Dat ligt een stuk lager dan je huidige salaris, dus neemt je leencapaciteit af. Een senioren- of verzilverhypotheek kan uitkomst bieden, maar alleen onder bepaalde specifieke voorwaarden. Hoeveel hypotheek is in dergelijk geval wijs? Daar denken onze adviseurs graag over mee!

Persoonlijke keuzes

Natuurlijk zijn er ook nog diverse andere persoonlijke factoren die invloed hebben op wat jij maximaal kan en wil lenen. Wil je bijvoorbeeld maar voor een korte periode wonen in het huis dat je met de hypotheek aankoopt? Dan is het wijs om te kiezen voor een niet al te lange rentevaste periode. Over het algemeen geldt: hoe korter de rentevaste periode, hoe lager het rentepercentage. Of: wellicht wil je je kinderen of kleinkinderen helpen bij de aankoop van een woning? Dan is het handig om dat mee te nemen in het hypotheek berekenen. Wil jij in de toekomst minder of meer gaan werken? Ook dat is een persoonlijke factor die van grote invloed kan zijn op de uiteindelijke maximale hypotheek.

Snel hypotheek berekenen

Zo zie je maar: zelf hypotheek berekenen kan, maar er zijn ontzettend veel externe en persoonlijke factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke maximale hypotheek. Wil jij snel je hypotheek laten berekenen? Wil je dat er goed naar jou en jouw financiële situatie en wensen wordt geluisterd? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!