Maximale hypotheek berekenen

Is je eerste koophuis bijna een feit, verhuis je juist naar een nieuwe woning of wil je je huidige lening oversluiten? Tijd voor een (nieuwe) hypotheek! Bereken hieronder wat je maximaal kunt lenen en bekijk globaal wat je maandlasten zullen zijn. Onze experts staan je graag bij in het vinden van de meest voordelige hypotheek, die helemaal past bij jouw persoonlijke situatie.

Direct advies nodig?

Bel ons
030 - 237 44 88 Offerte aanvragen

Waarom is je hypotheek berekenen belangrijk?

Als je een hypotheek afsluit, is het voor zowel jezelf als voor je geldverstrekker belangrijk dat je de komende dertig jaar de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven betalen. Een heel logisch feit, dat de noodzaak van het berekenen van een passende hypotheek nog eens extra benadrukt. Verschillende factoren spelen een rol bij het berekenen van je (maximale) hypotheek. We maken dan onderscheid tussen externe en persoonlijke factoren.

Historisch lage hypotheekrente

De belangrijkste externe factor is de hoogte van de hypotheekrente. Want hoe lager de rente, hoe meer je kunt lenen; een zo klein mogelijk deel van je inkomen gaat dan op aan hypotheekrente. De rente heeft de afgelopen periode een historisch dieptepunt bereikt, dat zorgt voor een flinke boost op de woningmarkt. Tegelijkertijd zijn de complexe regels wat betreft hypotheek, renteaftrek en de hoogte van het te lenen bedrag vanuit de overheid flink aangescherpt de afgelopen jaren. Je kunt dus hierboven online je hypotheek berekenen, maar advies inwinnen bij een van onze hypotheekadviseurs is geen overbodige luxe!

Hypotheekrenteaftrek

Nog zo’n externe factor: de hypotheekrenteaftrek. Dit is een fiscaal aantrekkelijke regeling waardoor je netto maandlasten lager zijn. Hierdoor is je maximale hypotheekbedrag een stuk hoger dan die in de meeste andere landen zou liggen, waar dergelijke regelingen niet (meer) bestaan. Wel geldt voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als de lening annuïtair wordt afgelost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Loan-to-value: maximaal 100% lenen

Een laatste belangrijke factor die meeweegt in het berekenen van de hypotheek, is de Loan-to-Value (LTV), de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Vanaf 2018 ligt die vast op maximaal 100%. Dit betekent dat je maximaal de marktwaarde van de woning mag lenen. Dit heeft de overheid ingesteld om huiseigenaren te ‘beschermen tegen te hoge hypotheeklasten. Er geld wel een uitzondering op die 100%: de LTV-ratio mag hoger zijn als het extra bedrag wordt gebruikt voor duurzame, energiebesparende investeringen.

Persoonlijke factor: inkomen

Naast externe factoren zijn er natuurlijk ook persoonlijke factoren. De belangrijkste factor wanneer je (online) je maximale hypotheek gaat berekenen is je inkomen. Daarbij is de hoogte van je inkomen van belang, maar ook de aard van het inkomen. Heb je een vast contract, ben je in loondienst, ben je zzp’er, ontvang je een uitkering of geniet je al van je pensioen? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen. Bij zelfstandig ondernemers is vaak sprake van een onregelmatig inkomen. De stabiliteit van dit inkomen en de verwachtingen van het inkomen zijn erg belangrijk bij het verkrijgen van een hypotheek.

Wil je je hypotheek laten berekenen? Vraag vrijblijvend advies aan een van onze hypotheekadviseurs.

Check ook:

Wat worden mijn maandlasten?

Wat is de laagste rente?

Over hypotheken

Geldgever

De geldgever is de partij die het geld verstrekt. Ook wel hypotheeknemer of hypotheekhouder genoemd.