Klik hier om WhatsApp te openen

Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek en waarom zou je zelf voor deze hypotheekvorm kiezen? In het kort: bij een lineaire hypotheek los je een vast bedrag per maand af op jouw uitstaande lening. Dit betekent dat jouw lening iedere maand daalt. Dat heeft vervolgens (positieve) gevolgen voor de te betalen rente. Het bedrag dat je maandelijks aflost blijft de hele looptijd hetzelfde, maar het rentebedrag dat je maandelijks betaalt, wordt steeds lager. Dat is dan ook het grootste voordeel van de lineaire hypotheek: gedurende de looptijd dalen zowel de bruto als de netto lasten!

Minder rentekosten

Sinds 2013 krijg je alleen de zo gewilde hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afsluit. Hoewel het qua totale rentekosten voordeliger is om een lineaire hypotheek af te sluiten, kiezen veel mensen toch voor een annuïteitenhypotheek. Die hypotheekvorm biedt namelijk de mogelijkheid om als starter meer te lenen. In het begin liggen de nettolasten van deze hypotheekvorm namelijk lager dan bij een lineaire hypotheek. Ook profiteer je bij een annuïteitenhypotheek meer van fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek. Wil jij toch juist profiteren van minder rente betalen op lange termijn? Bereken hier zelf hoeveel je maximaal zou kunnen lenen met een lineaire hypotheek. Kom je er zelf niet uit en heb je advies nodig? Onze experts staan voor je klaar!

Voordelen van de lineaire hypotheek:

  • Veel vermogensopbouw in relatief korte tijd;
  • Gedurende de looptijd dalen de lasten, dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een inkomensdaling voorziet;
  • In totaliteit minder rente te betalen dan bij andere hypotheekvormen.

Nadelen van de lineaire hypotheek:

  • Hogere lasten in beginperiode waardoor minder geleend kan worden dan bij andere hypotheekvormen;
  • Weinig inflatievoordeel doordat je in de beginjaren relatief veel aflost. Hierdoor profiteer je minder van de waardevermindering van het hypotheekbedrag.

Vraag nu direct een vrijblijvend advies aan over een (lineaire) hypotheek!

Waarmee kunnen we je helpen?