Aflossingsvrije hypotheek

De naam van deze voorheen populaire hypotheekvorm verklapt al haar belangrijkste voordeel. Gedurende de hele looptijd van de aflossingsvrije hypotheek hoef je namelijk niets af te lossen. Dat gebeurt in één keer aan het einde van de looptijd. Aflossing voor het einde van de looptijd komt alleen voor in het geval van verkoop van de woning of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Meestal ligt de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek op de standaard 30 jaar. Hypotheekrente betaal je gedurende de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek enkel over het geleende bedrag.

Hogere rente voor aflossingsvrije hypotheek

Hoe komt het dat de aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig niet meer zo geliefd is? Sinds 1 januari 2013 is het door strenge regelgeving niet meer mogelijk om aanspraak te maken op hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm afsluiten kán dus nog wel. Maar houd er rekening mee dat bij de meeste geldverstrekkers voor een aflossingsvrije hypotheek een hogere rente geldt dan bij de gemiddelde lineaire of annuïteitenhypotheek. Reken minimaal 0,1% meer hypotheekrente, maar bij lange rentevaste periodes kan het oplopen tot 0,85%. Houd dit dus in je achterhoofd als je je aflossingsvrije hypotheek wil berekenen.

Maar tot 50% woningwaarde

Als je je ‘oude’ aflossingsvrije hypotheek mee wil nemen bij verhuizing of ‘m wil oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder, krijg je in veel gevallen te maken met nieuwe financieringsregels. Dan geldt voor de aflossingsvrije hypotheek specifiek dat ze niet hoger mag liggen dan 50% van de marktwaarde van je woning (bij het oversluiten van de hypotheek zijn er in sommige situaties uitzonderingen mogelijk). Even geleden was er veel ophef rondom de aflossingsvrije hypotheek. Veel consumenten die in de jaren negentig de toen populaire hypotheekvorm afsloten, hebben te weinig rekening gehouden met de aflossing die na 30 jaar moet plaatsvinden. Geldverstrekkers benaderen inmiddels actief deze doelgroep, om nare verrassingen aan het einde van de looptijd aflossingsvrije hypotheek te voorkomen.

Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek

  • Je hebt een grotere bestedingsruimte gedurende de looptijd van de hypotheek

Nadelen van de aflossingsvrije hypotheek

  • Je betaalt veel rente doordat je niet tussentijds aflost;
  • Je zal nooit een huis bezitten dat geheel vrij is van hypotheek;
  • Je hebt een grotere kans op restschuld na verkoop door waardedaling van de woning;
  • Je moet bij het verstrijken van de looptijd het gehele hypotheekbedrag in één keer af kunnen lossen.

Vraag nu direct een vrijblijvend advies aan over een (aflossingsvrije) hypotheek!

Waarmee kunnen we je helpen?