Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?

Wat kan ik maximaal lenen? Een heel belangrijke vraag voor wie een huis wil kopen. Hoeveel je kunt lenen hangt af van een paar factoren: je inkomen, de waarde van de woning, toekomstplannen en eventueel eigen geld. Bereken hieronder vast globaal hoeveel hypotheek jij kunt krijgen:

Direct advies nodig?

Bel ons
030 - 237 44 88 Offerte aanvragen

Kosten koper

Tegenwoordig kun je 100% van de waarde van de woning lenen. Dat betekent dat de kosten koper (k.k.) voor eigen rekening zijn. Dat houdt in: de overdrachtsbelasting – 2% van de koopsom als het een bestaande woning betreft, de notariskosten en eventuele kosten voor een hypotheekadviseur en/of een aankoopmakelaar. In totaal komt het meestal neer op zo’n 4 tot 6% van het aankoopbedrag van de woning. Houd hier rekening mee bij het berekenen van wat je maximaal kunt lenen.

Bestaande- of nieuwbouw?

Wat ook invloed heeft op het bedrag wat je maximaal kunt lenen, is of je kiest voor een bestaande woning of een nieuwbouwhuis. Waar je bijvoorbeeld meer over de prijs kunt onderhandelen bij een bestaand huis, liggen de kosten koper veel hoger dan bij een nieuwbouwwoning. Andersom gelden er vaak gunstiger voorwaarden wat betreft financiering bij een nieuwbouwhuis, maar komen er vaak veel extra kosten bij voor maatwerk in de woning. Lees hier meer over de voor- en nadelen van nieuwbouw dan wel bestaande bouw.

Check ook:

Wat worden mijn maandlasten?

Wat is de laagste rente?

Over hypotheken

Systeembouw

Bij systeembouw wordt er gebouwd volgens een bepaald systeem. Voorbeelden hiervan zijn betonelementenbouw, houtskeletbouw en stapelbouw.