Klik hier om WhatsApp te openen

Geen overdrachtsbelasting meer voor starter

Haagse bronnen brachten recent goed nieuws voor mensen op zoek naar een eerste koophuis: per 1 januari hoeft deze groep geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Binnen het huidige stelsel betaalt de starter 2% van de koopsom. Dit komt neer op bijvoorbeeld €6.000,- bij een huis van €300.000,-.

Prinsjesdag

Dit positieve nieuws voor starters lekte al uit, maar zou eigenlijk pas op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Onder ‘starters’ verstaat het kabinet mensen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een eigen huis kopen. De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienden vorig jaar al een motie in voor invoering van deze regeling, en vanaf januari 2021 gaat dat dus echt gebeuren.

Meer belasting voor beleggers

De belastingmaatregel moet ervoor zorgen dat er iets meer beweging komt in de vastgelopen woningmarkt, vooral in grote steden. Hier lukt het jonge kopers steeds minder vaak om een huis te bemachtigen binnen hun budget. Dit heeft alles te maken met beleggers die goud geld verdienen aan het opkopen van panden in de stad, waardoor de huizenprijzen verder omhoog schieten. De maatregel houdt niet alleen een vrijstelling voor de starter in, maar aan de andere kant ook een belastingtoename voor de particuliere belegger. Die moet in plaats van 2% overdrachtsbelasting, maar liefst 8% betalen bij de aankoop van een woning.

Tweede woning

De 8% overdrachtsbelasting geldt niet alleen voor particuliere beleggers, maar voor iedereen die een woning koopt waar ze niet zelf in gaan wonen. Een tweede huis, of een woning voor je kinderen valt daar dus ook onder en wordt daarmee duurder. Daarnaast stijgt met deze maatregel ook de overdrachtsbelasting voor een bedrijfspand, van 6% naar 8%.

Kritische geluiden

Het kabinet verrast met de invoering van deze maatregel. Het ministerie van Financiën concludeerde in juni na onderzoek juist dat het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters niet het gewenste effect zou hebben. Weinig starters worden echt gestimuleerd om een woning te kopen door deze maatregel alleen en voor beleggers zouden er mogelijkheden zijn om onder de hogere overdrachtsbelasting uit te komen.

Vereniging Eigen Huis verwacht dat de huizenprijzen alleen maar extra zullen stijgen vanaf januari, zodat het voordeel van de geschrapte belasting al snel weinig meer waard is. De enige oplossing voor de krapte op de woningmarkt, zo meent de VEH, ligt in het bouwen van toegankelijke woningen voor starters.

Waarmee kunnen we je helpen?