Hogere hypotheek voor tweeverdieners?

23 juli 2020

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarin het maximale hypotheekbedrag van tweeverdieners omhoog wordt bijgesteld. Hoe? Door het inkomen van de minst verdienende partner zwaarder mee te laten wegen in de berekening van de maximale hypotheek. Daarnaast door juist de studieschuld minder mee te laten tellen

Ruimte in leencapaciteit

Minister Hoekstra van Financiën diende recent de wetswijziging in. Hierin wordt voorgesteld om de normen voor de maximale hypotheek, jaarlijks door budgetinstituut Nibud vastgesteld, aan te passen. De percentages die ze willen wijzigen, moeten meer ruimte scheppen in de leencapaciteit voor tweeverdieners. Dan betreft het zowel hypotheken mét, als zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Van 80% naar 90%

Om wat voor percentages en bedragen gaat het hier? Volgend jaar moet volgens het voorstel het inkomen  van de minstverdienende partner voor 90% meetellen bij een hypotheekaanvraag. Dit is nu nog max. 80%. Daarnaast moet de weging van de studieschuld worden gewijzigd. Deze factor ligt al zes jaar vast, terwijl intussen de hypotheekrente flink is gedaald. Je zou met de nieuwe weging zo’n €3.000,- extra kunnen lenen met €10.000,- studieschuld dan nu het geval is.

Harde cijfers

Als de voorgestelde versoepelingen doorgaan, kunnen tweeverdieners die nu maximaal €300.000,- kunnen lenen, in 2021 maximaal €10.000,- tot € 12.000,- extra lenen. Als je dit jaar een hypotheek wil afsluiten met NHG, kun je maximaal €310.000,- lenen. Daarvoor moet je samen toch op een inkomen van rond de €60.000,- zitten. Wil je meer lenen? Dan sluit je een hypotheek af zonder NHG, en kun je bijvoorbeeld met een gezamenlijk inkomen van €84.000,- maximaal €470.000,- lenen volgens de huidige normen.

De versoepelde maatregelen zullen tweeverdienende starters iets meer ruimte geven, maar of het echt iets uithaalt op de oververhitte woningmarkt? Dat zal pas volgend jaar duidelijk worden, als wellicht de huizenprijzen iets dalen ten gevolge van de coronacrisis.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verbouwingsovereenkomst

Je tekent een verbouwingsovereenkomst als de prijs van een aannemer naar je wens is. In deze overeenkomst worden de verbouwing, inclusief een planning van de werkzaamheden en een specificatie van …