Gevolgen van de coronacrisis voor de woningmarkt

18 juni 2020

De afgelopen weken deelden diverse financiële instellingen sombere cijfers gerelateerd aan de invloed van de coronacrisis op de economie. Het is overduidelijk: COVID-19 slaat in als een bom, óók op de huizenmarkt. Wij verzamelden de belangrijkste voorspellingen voor je.

Dalende woningprijzen

De Nederlandsche Bank (DNB) deelde recent haar bevindingen wat betreft de huizenprijzen. Ze verwacht dat de prijzen dit jaar nog met 4,3% toenemen. De krapte op de woningmarkt is niet van de ene op de andere dag voorbij. Maar als de koopkracht blijvend daalt – en dat voorspelt de DNB – zien de cijfers van volgend jaar er anders uit. In 2021 verwachten ze dat de woningprijzen met 2,1% dalen. In 2022 komt daar nog een schepje bovenop, dan dalen de huizenprijzen met nog eens 3,7%.

Minder vertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt, dat is niet zo gek na bovenstaande cijfers. Uit onderzoek van de ING blijkt dat starters en huisbezitters zich zorgen maken over de hypotheekrente en de huizenprijzen. Waar het vertrouwen begin 2020 volgens de Woonindex van de grootbank nog op 103 punten vaststond, duikt hij nu onder de neutrale score van 100 naar 91 punten. Sinds 2013 heeft de ING niet meer zo’n lage score gemeten, wat vertrouwen in de woningmarkt betreft.

Stijgende werkloosheid belangrijke factor

De DNB verwacht dat zo’n 400.000 mensen door de crisis hun baan gaan verliezen. Met name hierdoor zullen de huizenprijzen zo gaan dalen. De centrale bank verwacht dat pas volgend jaar de werkloosheid flink zal toenemen, met maar liefst 7,3%. Deze voorspellingen maken vooral starters huiverig om hun eerste woning te kopen. Als ze nu nog ‘duur’ een huis kopen, is er een reële kans dat die komende jaren onder water komt te staan. Hierdoor verwacht de Rabobank dat het aantal woningverkopen dit jaar al afneemt met 11% ten opzichte van 2019.

Strenge hypotheekaanbieders

Ondertussen zijn geldverstrekkers een stuk strenger geworden. Wil je wél een woning kopen, wordt er extra gecheckt op baanzekerheid. Het is bijvoorbeeld nu lastiger om met een tijdelijk contract of als zzp’er aan een (maximale) hypotheek te komen. Daar komt nog bij dat de hypotheekrente sinds begin dit jaar met ongeveer 0,2% is toegenomen. Hiermee ligt de rente nog steeds op een historisch laag niveau, maar overstijgt het de laagterecords van begin dit jaar.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Rentemarge

Het verschil tussen de debetrente en creditrente is de rentemarge. Deze rentemarge is de voornaamste bron van inkomen voor een bank.