Klik hier om WhatsApp te openen

Stijgende huizenprijzen staan NHG-hypotheek in de weg

Veel huizenkopers kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dit is voor zowel geldverstrekker als (aanstaande) woningbezitter minder risicovol, je bent immers verzekerd tegen restschuld. Steeds minder mensen hebben echter recht op dit ‘vangnet’,  de NHG-grens ligt in 2024 namelijk op 435.000 euro. Hoe was dat eerder en hoe gaat dit verder?

Woningprijzen nemen toe

In 2023 steeg het aantal afgesloten hypotheken met NHG flink, omdat de huizenprijzen daalden en de NHG-grens dat jaar hoger lag dan de gemiddelde huizenprijs. Nog steeds is de kostengrens hoger dan de gemiddelde prijs van een koopwoning. Toch is dit verschil kleiner aan het worden. De gemiddelde woningprijs ligt volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) momenteel op 416.000 euro. Cijfers van Makelaarsvereniging NVM laten een nog actueler beeld zien: de gemiddelde transactieprijs ligt al op 434.000 euro.

Grote verschillen tussen kostengrens en gemiddelde woningprijs

Gaan we weer toe naar het scenario van een aantal jaar geleden? Tussen 2019 en 2022 steeg de gemiddelde verkoopprijs van huizen veel harder dan de NHG-grens. In 2022 bijvoorbeeld tikte de gemiddelde transactieprijs op een gegeven moment bijna de  450.000 euro aan, terwijl de NHG-grens een ‘schamele’ 355.000 euro bedroeg.

Met dat te grote verschil werd door de stichting achter NHG korte metten gemaakt in 2023, toen de grens met 50.000 euro werd opgeschroefd naar 405.000 euro. Tegelijk daalden de huizenprijzen in dat jaar, waardoor een NHG-hypotheek voor veel woningkopers mogelijk werd. Het aantal woningaankopen met NHG-hypotheek steeg van 57.000 in 2022 naar 83.500 in 2023.

Voorspelde verdere stijging

Als je nu kijkt naar het aanbod van koopwoningen op Funda, valt 37% onder de kostengrens van 435.000, ongeveer 14.500 huizen, terwijl 25.500 woningen zich dus in een hogere prijsklasse bevinden. Tegelijk wordt er ook (weer) steeds vaker overboden op de huidige huizenmarkt.

De verwachting is dat de woningprijzen komend jaar alleen maar verder toenemen, omdat veel mensen salarisverhoging hebben gehad en dus een hogere hypotheek af kunnen sluiten. Ook is de hypotheekrente weer voorzichtig aan het dalen en zijn de aangepaste hypotheeknormen van 2024 voor diverse huishoudens gunstiger.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheekgarantie is door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen ingesteld om huizenkopers te behoeden voor een restschuld. Die kan bijvoorbeeld optreden bij echtscheiding, werkeloosheid of andere tegenslagen.

In ruil voor zo’n garantie betaalt de klant een zogenaamde borgtochtprovisie, een klein percentage van het totale leenbedrag. Die ligt in 2024 vast op 0,6%. Tegelijkertijd krijg je korting op je hypotheekrente, de geldverstrekker loopt immers minder risico met jouw NHG-lening.

 

Waarmee kunnen we je helpen?