Klik hier om WhatsApp te openen

Vaker hypotheek via kleine geldverstrekkers

Het aandeel hypotheken van kleine geldverstrekkers nam opvallend toe in de tweede helft van 2023. Hoe komt dit? En is het een trend die zich voortzet in 2024? En hoe ontwikkelt de hypotheekmarkt zich verder?

Vakantiehuisje financieren

Kleine geldverstrekkers financierden maar weinig reguliere woningen, maar des te meer vakantiehuizen. Voor de duidelijkheid: een kleine geldverstrekker is een particulier of een bedrijf die maximaal vijf andere, nog lopende hypotheken (heeft) verstrekt. Waarom kiezen kopers van zo’n vakantiewoning niet voor een traditionele bank of verzekeraar?

Het antwoord is simpel: door de stijging van de hypotheekrente zijn kopers op zoek gegaan naar voordelige alternatieven. Ruim 40% van de verkochte vakantiewoningen werd gefinancierd door zo’n kleine geldverstrekker. Of deze trend zich voortzet, is maar de vraag. Grotere geldverstrekkers zijn, juist door hun formaat en ervaring, het meest betrouwbaar en bieden vaak betere (rand)voorwaarden.

Veel NHG-hypotheken afgesloten

Wat is er tweede helft 2023 gebeurd met die grote geldverstrekkers? Er werd hier relatief meer geld geleend voor de aankoop van goedkopere huizen. Dat wil zeggen: tot de NHG-grens, die in 2023 op €405.000 lag. Er werden dus ook relatief veel hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten.

De hypotheekrente steeg flink in 2023, dit jaar lijkt daar nog geen aanleiding toe. Experts zijn het erover eens: voorlopig blijven de hypotheekrentes stabiel. Behalve natuurlijk als belangrijk politiek of economisch nieuws de financiële markten verstoort.

Ben jij op zoek naar een voordelige hypotheek voor jouw starters-, vakantie- of doorstroom- woning? Bij ons ben je aan het juiste adres! Laat je door een van onze experts adviseren!

Waarmee kunnen we je helpen?