Klik hier om WhatsApp te openen

2023: prijs koopwoning daalt na tien jaar stijgen

Afgelopen jaar werd er gemiddeld ruim 416.000 euro betaald voor een bestaande koopwoning. Dit is 12.000 euro minder dan in 2022. Voor het eerst sinds 2013 is er op jaarbasis zo’n grote prijsdaling.  Waar werd gemiddeld het meest, en waar het minst voor een huis betaald?

416.000 euro

De huizenprijzen daalden flink in 2023, al blijft de gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning met 416.000 euro fors. Toch zijn er drie gemeenten in Nederland waar je gemiddeld minder dan 250.000 euro betaalt voor een koopwoning. Aan de andere kant zijn er ook drie gemeenten waar je gemiddeld meer dan 1 miljoen euro neertelt voor een huis.

Pekela vs. Bloemendaal

De gemeente die afgelopen jaar de goedkoopste woningen aanbood is Pekela, in de provincie Groningen. Hier was de gemiddelde koopsom 215.800 euro. Ook in Kerkrade en Heerlen kun je je gemiddeld voor minder dan een kwart miljoen huiseigenaar noemen.  In Bloemendaal (Noord-Holland) daarentegen betaal je voor een (nederig) stulpje gemiddeld bijna 1,1 miljoen euro. Blaricum en Laren zitten hier dicht op, met een gemiddelde huizenprijs van meer dan een miljoen.

Schommelingen op Schiermonnikoog

Waar landelijk de woningprijzen daalden, was dit op gemeenteniveau niet altijd het geval. Zo was de koopsom voor een huis in Zoeterwoude gemiddeld 24% hoger dan in 2022. Op Schiermonnikoog was er juist een veel grotere daling dan het landelijk gemiddelde, daar zakten de huizenprijzen met 32% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze grote afwijkingen van het landelijk gemiddelde zijn verklaarbaar: in deze relatief kleine gemeenten zijn weinig woningen verkocht, waardoor er meer kans op grote schommelingen is.

Scherpe hypotheekrente

Inmiddels nemen de huizenprijzen weer voorzichtig toe. Voor komend jaar wordt gesproken over een stijging tussen de 2,5 en 10 procent. Heb jij een huis op het oog? Profiteer dan bij ons van een scherpe hypotheekrente en een lening die past bij jouw persoonlijke omstandigheden! Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs!

Waarmee kunnen we je helpen?