Wat verandert er op woon- en hypotheekgebied in 2020?

1 januari 2020

Het nieuwe jaar is aangebroken, een nieuw decennium begonnen. Wat er komende tien jaar op de huizenmarkt gaat gebeuren kunnen we nog niet voorspellen, maar wél wat er komend jaar veranderen gaat qua (mogelijk voordelige) woon-wetgeving.

1. Minder hypotheekrenteaftrek

Als je als huiseigenaar op een inkomen boven de €68.500 zit (alleen, niet gezamenlijk), mag je in 2020 nog maar 46% van de hypotheekrente aftrekken van je belasting, in plaats van de voorheen geldende 49%. Dit heeft dus alleen invloed op de hypotheekrenteaftrek van mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf. Lees er hier meer over.

2. NHG-grens omhoog

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is met het aanbreken van het nieuwe jaar gestegen met €20.000 naar een maximale hypotheek van €310.000. Waarom? Het prijsniveau van een gemiddelde Nederlandse woning lag nog nooit zo hoog, daar moet de NHG op anticiperen. Daarnaast ligt de grens nog een stuk hoger voor woningkopers die willen investeren in een duurzame woning, dan kun je maximaal €328.600 lenen met NHG.

3. Koppels mogen meer lenen

Al sinds 2016 mag het tweede inkomen gedeeltelijk meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. In 2019 telde het voor 70% mee, maar vanaf dit jaar wordt het percentage opgehoogd naar 80%. Waarom? Als de regels en het percentage hetzelfde zouden blijven en je als koppel geen hoger salaris te wachten staat, zou je dit jaar minder kunnen lenen vanwege onder andere de stijgende inflatie.

4. Arbeidsmarktscan voor ZZP’ers met eigen-woningwens

Vanaf deze maand zullen  onder leiding van de stichting achter de Nationale Hypotheekgarantie negen hypotheekaanbieders (o.a. Rabobank, ING en ABN Amro) via de Arbeidsmarktscan leningen gaan verstrekken. De Arbeidsmarktscan is een (al bestaande) online test waarin allerlei gegevens aan elkaar worden gekoppeld, zoals opleiding, werkervaring, de regio waar je woont en werkt, de ontwikkelingen in ‘jouw’ branche en werkeloosheidscijfers. Aan de hand hiervan worden je arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar in een score uitgedrukt. Is die hoog genoeg, dan is een hypotheek met NHG voor jou mogelijk.

5. Belastingen huiseigenaren nemen fors toe

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 4%, zo concludeerde de Vereniging Eigen Huis (VEH) na grootschalig onderzoek. Dat is ver boven de verwachte inflatie van 1,3%. Daarnaast stijgt de afvalstoffenheffing landelijk ook nog eens met 8%. In opdracht van de VEH werden belastingpercentages van 113 gemeenten vergeleken. In twaalf van de onderzochte gemeenten hebben de woningeigenaren pas echt pech: daar stijgt de ozb met meer dan 10%. Pas in februari wordt bekend hoe hoog de ozb-cijfers uitvallen in de overige 200 gemeenten.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Subsidie bij aankoop huurwoning

Sinds eind 1997 kunnen diegenen die een huurwoning kopen in het begin een subsidie krijgen om te wennen aan de hogere woonlasten. De huizen moeten minimaal één jaar verhuurd zijn geweest. De regeling …