Hypotheekrente vooruit betalen, een goed idee?

21 november 2019

Het einde van 2019 nadert en een nieuw jaar betekent nieuwe belastingregels. Zo mogen huiseigenaren met een hoog inkomen minder rente aftrekken in 2020 en moet er belasting worden betaald over spaargeld boven een bepaalde grens. Rente vooruit betalen kán dan voordelig zijn.

Voor hoge inkomens

Als je als huiseigenaar op een inkomen boven de €68.500 zit (alleen, niet gezamenlijk), mag je in 2020 nog maar 46% van de hypotheekrente aftrekken van je belasting, in plaats van de voorheen geldende 49%. Van de Belastingdienst mag je hypotheekrente maximaal zes maanden vooruit betalen, dus nog vóór het einde van het jaar. Hierdoor heb je voor een halfjaar extra de 3% meer aftrek.

Belastingvrij sparen

Ook kan het voordelig zijn om alvast zes maanden aan hypotheekrente vooruit te betalen, om je spaargeld beneden de belastinggrens te houden. Je spaarsaldo is tot €30.846 vrijgesteld van belasting, en wordt op 1 januari 2020 gecheckt. Tot max. 6 maanden vooruit betalen van hypotheekrente is dus handig voor mensen met een hoog inkomen en/of veel spaargeld. Hoe hoger de rente ligt, hoe groter het voordeel natuurlijk.

Beperkt aantal geldverstrekkers

Toch is er een grote ‘maar’: niet bij iedere hypotheekverstrekker mag je zomaar rente vooruit betalen. Ze zijn er niet toe verplicht (zo werd recent duidelijk door een uitspraak van klachteninstituut Kifid), dus doen ook relatief weinig geldverstrekkers hieraan mee. Alleen als je een hypotheek hebt bij NIBC, Munt Hypotheken of een van de dochters van de Volksbank (o.a. BLG Wonen, SNS, ASN of Regiobank), heeft het zin te onderzoeken of het voor jou voordeel oplevert.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Gemengde verzekering

Een gemengde verzekering is een kapitaalverzekering die zowel bij overlijden van de verzekerde als bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum tot uitkering komt.