Eigen huis nog nooit zo prijzig

23 september 2019

Hoewel niet meer zo hard als afgelopen drie jaar, zijn de woningprijzen toch weer flink gestegen afgelopen augustus. Ten opzichte van dezelfde maand in 2018 namen de prijzen met 5,7% toe, zo maakte het CBS bekend. Gemiddeld betaal je voor een bestaande woning inmiddels €316.183.

Duurder dan ooit

Het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster deelden recent het resultaat van een onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Al is 5,7% de ‘minste’ prijsstijging gemeten in de afgelopen drie jaar, toch was het nog nooit zo duur om een huis te kopen.

Pieken en dalen

Afgelopen maand bereikten we dus het hoogste prijsniveau ooit voor een gemiddelde woning. Een huis was maar liefst 39,5% duurder dan in het dieptepunt van de crisis in juni 2013. Bijna vijf jaar eerder, in augustus 2008, vlak voordat de crisis uitbrak, was er juist sprake van een flinke piek op de woningmarkt. Een gemiddelde woning was toen, net als nu, nog nooit zo duur geweest. Inmiddels is dat recordniveau in huizenprijzen alweer een paar keer doorbroken.

Minder verkoop

Dat de woningprijzen almaar door stijgen, blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Er worden zorgwekkend minder huizen verkocht. Afgelopen augustus wisselden er bijvoorbeeld 19.583 van eigenaar, ruim 6% minder dan vorig jaar in dezelfde maand. Over het gehele jaar genomen vallen de cijfers nog ietsje mee, de eerste acht maanden van 2019 werden er in totaal zo’n 3% minder woningen verkocht dan van januari t/m augustus 2018.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verzekerde

De verzekerde is de persoon op wiens leven een overeenkomst gesloten wordt. De uitkering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Een verzekering kan op meerdere levens …