Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2020?

22 oktober 2019

Waarschijnlijk kunnen stellen waarvan beide partners werken vanaf volgend jaar meer lenen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadde dit recent in een adviesrapport voor de Tweede Kamer aan.

Geld ‘over’

Naar aanleiding van uitgebreid onderzoek concludeerde het Nibud dat tweeverdieners een steeds groter deel van hun inkomen vrij kunnen besteden. Dat heeft alles te maken met aanpassingen in ons financiële beleid afgelopen jaren, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om als stel allebei te werken. Tweeverdieners hebben dus steeds meer geld ‘over’, dat ze in deze tijden van oververhitting op de woningmarkt graag in een hypotheek zouden stoppen.

Naar 80%

Al sinds 2016 mag het tweede inkomen gedeeltelijk meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. Inmiddels telt het voor 70% mee, volgend jaar, in 2020, moet dit percentage worden opgehoogd naar 80%, zo vindt het Nibud. Waarom? Als de regels en het percentage hetzelfde zouden blijven en je als koppel geen hoger salaris te wachten staat, kun je volgend jaar minder lenen vanwege onder andere de stijgende inflatie.

Meer hypotheek voor alle tweeverdieners

Minder kunnen lenen terwijl de woningprijzen blijven doorstijgen, is absoluut niet wenselijk, dus stelt het Nibud voor dit ‘tekort’ te corrigeren door het tweede inkomen meer mee te laten wegen in de hypotheekaanvraag. Toch voorziet het Nibud ook dat de lonen gemiddeld met 2,5% zullen stijgen, dus dat er sowieso grotere bedragen kunnen worden geleend. Maar mocht jouw inkomen er toevallig niet op vooruit gaan, moet je door de voorgestelde maatregel dus toch een ruimere hypotheek kunnen krijgen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Accessie

Accessie wordt ook wel natrekking genoemd. Het is een vorm van eigendomsverkrijging. Een voorbeeld van natrekking is iemand die een stuk grond in eigendom heeft en daardoor automatisch eigenaar wordt …