NHG-hypotheekgrens op 310.000 euro

24 september 2019

Goed nieuws voor starters: de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari met €20.000 naar een maximale hypotheek van €310.000. Waarom? Het prijsniveau van een gemiddelde Nederlandse woning lag nog nooit zo hoog, daar moet de NHG op anticiperen.

Duurzaam meer lenen

De grens ligt nog een stuk hoger voor woningkopers die willen investeren in een duurzame woning. Als je bijvoorbeeld je huis beter laat isoleren, een warmtepomp installeert of zonnepanelen laat plaatsen, kun je in 2020 zelfs maximaal €328.600 lenen met NHG. Een welkome aanvulling op de diverse subsidies en groene hypotheekmogelijkheden die er al zijn.

Kosten omlaag?

Het garantiefonds achter de NHG, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft een groot vermogen, dat steeds maar verder groeit in deze tijden van economische groei en krapte op de woningmarkt. Ze hebben inmiddels €1,34 miljard in kas. Niet alleen het opschroeven van het maximale hypotheekbedrag met NHG is nodig, zo liet de Vereniging Eigen Huis (VEH) laatst aan de Tweede Kamer weten, maar juist ook een daling van de kosten voor de hypotheekgarantie. Hieraan lijkt voorlopig nog geen gehoor gegeven te worden.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €290.000 mag je dit jaar lenen met NHG, volgend jaar dus €310.000.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Belastbare som

De belastbare som is het deel van het inkomen waar je belasting over moet betalen.