Groene hypotheek wint aan populariteit

14 augustus 2019

Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk blijkt dat huizenkopers steeds vaker kiezen voor een groene hypotheek. Sinds het tweede kwartaal is dit aantal zelfs met 40% gestegen. Ongeveer 5% van de hypotheekaanvragers treft inmiddels energiebesparende maatregelen. Waarom is dat ook alweer zo’n goed idee?

Rendement van 7%

Op BNR-Nieuwsradio legde Piet Eichholtz, professor Real Estate Finance (Universiteit Maastricht) recent nog even fijntjes uit waarom het verduurzamen van de woning een slimme investering is. Veel van de groene investeringen die je kunt laten meefinancieren bij een groene hypotheek, bijvoorbeeld zonnepanelen of de plaatsing van triple glas, hebben een rendement van rond de 7%.

Verduurzaam Hypotheek

Steeds meer banken bieden een groene hypotheek aan, zoals Florius, Triodos Bank, de Rabobank en de ASN Bank. Bij bijvoorbeeld Florius kun je een Verduurzaam Hypotheek afsluiten. Naast het lenen van het bedrag voor de aankoop van een huis, kun je €5.000 tot €25.000 extra te lenen om energiebesparende maatregelen te treffen in de nieuwe woning. Tot twee jaar na het passeren van de hypotheek heeft de koper dan ruimte om het ‘extra’ geld te gebruiken om het huis te vergroenen.

In een bouwdepot

De Verduurzaam Hypotheek kan worden aangevraagd als onderdeel van een reguliere hypotheek. Het bedrag zelf komt in een soort bouwdepot, dus hoeft er niet direct te worden beslist wat voor groene maatregelen er gaan worden genomen. Tot slot is het handig om te weten dat het bedrag dat je extra leent geen risico-opslag betekent op je lopende hypotheek.

Zelf aan het nadenken over een groene hypotheek? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden en voordelen!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Tophypotheek

Men kan een hypotheek krijgen tot bijvoorbeeld 100% of 125% van de executiewaarde als er een voldoende hoog (toekomstig) inkomen is en de woning voldoende waarde vertegenwoordigt. Deze extra hoge …