VEH pleit voor goedkopere NHG

27 augustus 2019

De hypotheekgarantie moet én kan veel goedkoper, zo kaart de Vereniging Eigen Huis aan in Tweede Kamer. Dit deden ze vorig ook al eens, toen werden de kosten voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG) van 1% verlaagd naar 0,9% (van het totale hypotheekbedrag). Er kan veel meer af, zo vindt de VEH.

€1,34 miljard

Het garantiefonds achter de NHG, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft een groot vermogen, dat steeds maar verder groeit. Recent werd bekend dat ze inmiddels €1,34 miljard in kas hebben. Het afgelopen kwartaal moest het fonds maar in 102 gevallen bijspringen door schadeclaims te betalen. Dat zijn al 65% minder claims dan het tweede kwartaal van 2018.

Minder schadeclaims

Het aantal schadegevallen blijft dalen, omdat de huizenprijzen blijven stijgen. Daardoor is bij gedwongen verkoop de opbrengst vaak voldoende om de uitstaande hypotheekschuld mee af te lossen. Daarnaast zijn er door de veranderde wetgeving sinds 2013 op het gebied van aflossing van de hypotheek ook minder (grote) schadeclaims, in de aflossingsvrije hypotheek-tijd lag dat heel anders.

Drempel voor starter

De Vereniging Eigen Huis heeft goede argumenten, vooral in deze tijden van ontoegankelijkheid van de woningmarkt voor de starter. De eenmalige premie voor een hypotheek met NHG vormt voor deze groep een extra drempel. Stel, je wil een huis van €290.000,- kopen, betekent dit toch weer een extra kostenpost van €2.610, die uit eigen zak betaald dient te worden.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  0,9% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €290.000 mag je dit jaar lenen met NHG.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vergadering van de vereniging van appartementseigenaren

Binnen de vereniging van appartementseigenaren heeft de vergadering van de vereniging van appartementseigenaren de hoogste macht. Alle bevoegdheden die niet door de wet of de statuten aan een ander orgaan …