Arbeidsmarktscan oplossing voor starters en flexwerkers

23 oktober 2019

Met nog geen vast contract of intentieverklaring voorhanden en nog weinig werkervaring als flexwerker of zzp’er is het op z’n minst een fixe uitdaging om een hypotheek rond te krijgen. De arbeidsmarktscan moet na een pilot dit jaar in 2020 uitkomst gaan bieden.

Proeven met de Arbeidsmarktscan

Normaliter wordt er bij het bepalen of en hoeveel hypotheek iemand kan krijgen, gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit kan ingewikkeld worden voor de starter die net in loondienst is en voor de flexwerker en zzp’er. Daarom sprak Ollongren met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder dit jaar af om proeven te doen met de ‘Arbeidsmarktscan’.

De score bepaalt

De Arbeidsmarktscan is een (al bestaande) online test waarin allerlei gegevens aan elkaar worden gekoppeld, zoals opleiding, werkervaring, de regio waar je woont en werkt, de ontwikkelingen in ‘jouw’ branche en werkeloosheidscijfers. Aan de hand hiervan worden je arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar in een score uitgedrukt. Is die hoog genoeg, dan is een hypotheek met NHG voor jou mogelijk.

Tool voor de gehele branche

Aan de pilot afgelopen kwartaal namen onder andere geldverstrekkers Florius en Obvion deel. Er werd alleen ‘getest’ met hypotheken zonder NHG. De resultaten van de proef zijn positief, zo positief zelfs, dat vanaf januari 2020 onder leiding van de stichting achter de Nationale Hypotheekgarantie negen hypotheekaanbieders (o.a. Rabobank, ING en ABN Amro) via de Arbeidsmarktscan leningen gaan verstrekken. Het doel is om uiteindelijk een tool te ontwikkelen die door de gehele branche kan worden gebruikt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Taxatiekosten

Er is geen vaststaand tarief voor een taxatie, dus de taxatiekosten variëren per taxateur.