Klik hier om WhatsApp te openen

Scheiden? We houden er nauwelijks rekening mee

Ruim 80% van de Nederlanders houdt met de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheek geen rekening met de mogelijkheid van een scheiding, zo concludeerden MUNT Hypotheken en de Nationale Hypotheek Garantie naar aanleiding van een gezamenlijk onderzoek. Best vreemd in tijden dat gemiddeld 1 op de 3 huwelijken strandt.

Overlijden vs. scheiden

Een scheiding heeft naast grote emotionele, vaak ook grote financiƫle gevolgen. Helemaal voor de mensen die een gezamenlijke hypotheek hebben. NHG en MUNT bevroegen 1.000 gescheiden Nederlanders die ten tijde van de breuk een gezamenlijk koophuis hadden. Waar zeker de helft van de mensen bij het afsluiten van een hypotheek rekening houdt met de optie dat een van beiden overlijdt, houdt dus maar 20% rekening met de optie tot scheiden. Dat terwijl (statistisch gezien) die kans veel groter is.

Scheidingsscenario

Zeker 60% van de mensen die een beroep doen op de NHG zijn in financiƫle problemen gekomen door een scheiding. Maar in 7% van de gevallen wordt een verliesdeclaratie bij de NHG ingediend vanwege overlijden. Hoewel het scheidingsscenario iets is waar je eigenlijk geen rekening mee wil houden, willen MUNT Hypotheken en de NHG door dit onderzoek juist aanmoedigen dat wel te doen. Ook raden ze aan in het geval van scheiden een hypotheekadviseur in de arm te nemen.

Vrouw op zoek naar nieuw huis

Uit het onderzoek bleek verder dat vrouwen na een scheiding vaker dan mannen op zoek moeten naar een nieuw huis. Dit komt omdat de mannen vaker hun ex-partner uitkopen dan andersom, 49% tegenover 24%. Dit maakt de zorgen over onderdak bij vrouwen in het scheidingsproces ook veel groter dan bij de heren.

Waarmee kunnen we je helpen?