Klik hier om WhatsApp te openen

Overwaarde op woning groeit

Veel huiseigenaren kunnen rekenen op een hoog bedrag aan overwaarde op hun woning. Ongeveer 35% van de huisbezitters heeft een overwaarde van minimaal een ton. Een kleinere groep, ongeveer 10%, heeft zelfs het dubbele. Deze en meer cijfers waren het resultaat van een data-analyse van Kadasterdata.nl.

Wanneer heb je precies overwaarde?

Stel, je zet als huiseigenaar je woning te koop. Er wordt bezichtigd, geboden en uiteindelijk verkocht. Als de verkoopprijs hoger is dan de resterende hypotheek, heb je overwaarde. Het bedrag aan overwaarde is natuurlijk niet precies te berekenen als je je woning niet verkoopt, maar een inschatting valt zeker te maken.

Fikse overwaarde binnen en buiten Randstad

In Nederland staan 4,5 miljoen koopwoningen, waarvan bij naar schatting ruim 3,9 miljoen huizen er nu sprake is van een fikse overwaarde. In de hoofdstad mogen huiseigenaren zich helemaal rijk rekenen: maar liefst 40% van de woningen heeft een overwaarde van meer dan twee ton. Maar ook buiten de Randstad neemt de overwaarde op huizen toe.

In Friesland bijvoorbeeld stijgt het aantal woningen met een overwaarde van meer dan twee ton flink. De Coronacrisis heeft hier grote invloed op. Huizenzoekers willen andere dingen dan voor de crisis, ze willen ruimte om thuis te werken, een mooie grote tuin – landelijk wonen. Daar is buiten de grote steden veel meer mogelijkheid toe.

Prijsindex november

Er is een enorme krapte op de woningmarkt blijkt uit dit soort overwaarde-cijfers, maar ook uit de gemiddelde verkoopprijs van een woning in november 2020. Voor gemiddeld €344.217,- kun je in deze tijden een aardig huisje kopen. De prijsindex ligt 55% hoger dan in juni 2013, het absolute dieptepunt qua woningprijzen.

Of de prijzen komend jaar gaan dalen, toenemen of gelijk blijven? Voorlopig nemen ze nog toe, zo meent de Rabobank, terwijl De Nederlandsche Bank prijsdalingen verwacht.

Waarmee kunnen we je helpen?