Dalende huizenprijzen door crisis? Voorlopig niet!

11 december 2020

Waar de Rabobank eerder nog voorspelde dat de woningprijzen in 2021 flink zouden zakken, komen ze daar nu op terug. Ze blijven in ieder geval volgend jaar nog rustig doorstijgen, zo verwachten de economen van de grootbank. Waar baseren ze deze voorspelling op?

De economische vooruitzichten zijn behoorlijk gewijzigd, van negatief naar voorzichtig positief. Woningbeleggers zijn nog altijd heel actief op de markt en de leennormen worden per 2021 versoepeld, zodat er meer kan worden geleend.

Toename van 5,5%

De huizenprijzen gaan volgend jaar nog eens met 5,5% stijgen en in 2022 komt daar nog eens 2,5% bovenop. Dat zijn heel andere cijfers dan die eerder dit jaar werden gedeeld, toen er werd uitgegaan van een prijsdaling van 0,8%. Dit percentage was gebaseerd op de hogere werkloosheid die werd voorzien. Ook verwachtte de bank dat woningzoekenden het kopen van een huis verder uit zouden stellen, uit angst voor baanverlies.

Steunpakketten

Toch lijkt het mee te vallen met die angst én met de werkloosheid. De economie krimpt dit jaar met zo’n 4,2%, zo verwacht de Rabobank, maar zal de komende jaren weer met 2,4% groeien. Dat komt met name voor de steunpakketten vanuit de overheid, die de schade aan de economie voorlopig tot een zeker minimum lijken te beperken.

De ABN Amro kwam al in oktober terug op de voorspellingen die ze eerder dit jaar deden. Zij verwachten dat de woningprijzen in 2021 stabiliseren. De Nederlandsche Bank daarentegen gaat er nog steeds vanuit dat huizen komend jaar goedkoper worden.

Nieuwbouw blijft achter

De Rabobank doet niet alleen voorspellingen over de hoogte van de huizenprijzen, maar ook over het aantal woningen dat van eigenaar wisselt. In 2020 zullen het er in totaal zo’n 235.000 zijn, volgend jaar wat minder – zo’n 220.000. Het jaar daarop verwachten ze dat het aantal nog eens met zo’n 10.000 afneemt. Dat er de komende jaren minder woningen worden verkocht is vooral te wijten aan de achterblijvende nieuwbouw.


Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verificatievergadering

Een vergadering bij een faillissement heet een verificatievergadering. Gedurende deze vergadering wordt de definitieve verdeling van de vorderingen op de boedel tussen de schuldeisers vastgesteld.