Klik hier om WhatsApp te openen

Gaan de huizenprijzen nog wel dalen volgend jaar?

8 oktober 2020

Veel economen voorspelden de afgelopen maanden dat de crisis volgend jaar voelbaar gaat worden op de woningmarkt. Maar klopt dit nog wel? De ABN Amro is er niet meer van overtuigd en past z’n voorspelling aan: ze verwachten voor 2021 een stabilisatie van de huizenprijzen.


Experts gingen er in hun prognoses vanuit dat de rente de afgelopen maanden zou gaan stijgen, maar het tegendeel blijkt waar. De rente is alleen maar verder gedaald. Dit komt mede door ingrijpen van de Europese Centrale Bank en de Nederlandsche Bank. De overheid heeft ook flink uitgepakt met steunmaatregelen, waardoor de economie redelijk overeind is gebleven.

Steunmaatregelen

De woningmarkt vaart wel bij de steunmaatregelen en de daling van de rente: in augustus 2020 lagen de huizenprijzen gemiddeld 8,2% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In anderhalf jaar is er niet zo’n grote stijging waarneembaar geweest. Maar het zijn niet alleen recent genomen maatregelen die invloed hebben op de huizenprijzen in 2021, het zijn ook overheidsmaatregelen die pas volgend jaar ingaan. Neem het schrappen van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar én de verhoogde leengrens voor tweeverdieners.  

Dalende huizenprijzen in 2022?

Uiteindelijk zal de crisis zeker invloed hebben op de woningprijzen, zo durft econoom Philip Bokeloh van de ABN Amro wel aan NOS te voorspellen. Maar wanneer? Dat blijkt dus absoluut niet met zekerheid te zeggen. Wellicht 2022? Het zou kunnen, maar dat is nog te ver weg om betrouwbare uitspraken over te doen, meent Bokeloh. Voorlopig kunnen woningzoekenden zich dus alleen verheugen op een stagnatie van de prijsstijgingen volgend jaar, geen daling.

Auteur: Francis Boer