Oversluiters massaal in actie

25 mei 2020

Recent presenteerde consultant IG&H kwartaalcijfers over de hypotheekmarkt. Opvallend is dat er dit jaar 25% meer hypotheken zijn afgesloten dan in het eerste kwartaal van 2019. Dit heeft waarschijnlijk met de coronacrisis te maken: talloze consumenten sloten hun hypotheek over, uit angst voor een snelle rentestijging in de toekomst.

€32 miljard geleend

In de eerste drie maanden van 2020 zijn maar liefst 96.000 hypotheken afgesloten, 22,8% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er werd in totaal €32 miljard geleend. Dat is zelfs 28,4% meer dan vorig jaar. Hoe komt het dat deze cijfers zo zijn toegenomen? Dat komt natuurlijk omdat de huizenprijzen zijn gestegen (de gemiddelde hypotheeksom ligt inmiddels op €337.000), maar óók door oversluiters, meent IG&H.

Gemiddeld steeg de rente met 0,07%

Veel consumenten gaan ervan uit dat als gevolg van COVID-19 de hypotheekrente gaat stijgen. Eind maart was daar al voorzichtig sprake van, waardoor velen ervoor kozen om – nu het nog kon – een hypotheek met een lage rente én een lange looptijd af te sluiten. Waar bij enkele geldverstrekkers de rente afgelopen tijd met een ruime 0,3% steeg, valt het bij de meeste hypotheekaanbieders nog wel mee. De hypotheekrentes zijn gemiddeld 0,07% gestegen. Dit lijkt heel weinig, maar is toch de grootste stijging sinds jaren (om precies te zijn sinds najaar 2011).

Populariteit regiepartijen neemt toe

IG&H maakte nog een interessante trend zichtbaar: het marktaandeel van (groot)banken blijft dalen. Mensen hebben dit eerste kwartaal vaker voor prijsvechters en regiepartijen gekozen, wat ten koste gaat van de top-3 bankholding. De Rabobank, ING en ABN-Amro hebben nog maar 47,9% van het marktaandeel in handen. Regiepartijen hebben inmiddels een marktaandeel van 19,9%. Munt was hierbinnen het meest succesvol, het aantal afgesloten hypotheken steeg er met 2,3%.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Successiewet

De successiewet is een wet die de fiscale gevolgen bij vererving of schenking regelt.