Grootbanken minder populair op hypotheekmarkt tijdens coronacrisis

29 april 2020

De bekende, grote geldverstrekkers zoals ING, ABN Amro, de Rabobank en de SNS Bank verliezen deze periode terrein aan de (kleinere) prijsvechters wat hypotheken betreft. Consumenten kiezen vaker voor regiepartijen of verzekeraars, hoe komt dit?

Renteverhoging

Dat juist nu de hypotheken van prijsvechters aantrekkelijk zijn voor de woningkoper, heeft alles te maken met de hypotheekrente. De grootbanken hebben de afgelopen periode de rente relatief meer verhoogd dan bijvoorbeeld verzekeraars en buitenlandse banken. Grote geldverstrekkers als de ING en Rabobank kampen nu met betalingsproblemen van klanten en de lage olieprijzen, waardoor ze genoodzaakt zijn de hypotheekrente te verhogen.

Grootbanken vs. prijsvechters

De gemiddelde rente lag afgelopen week op 1,8%, wat 0,18% hoger is dan het dieptepunt wat we half maart bereikten. Daarmee is de rente nog niet ontzettend gestegen, de rentestand is nu weer gelijk aan dat van ruim vier maanden geleden. Waar de grootbanken de hypotheekrente met zo’n 0,3 – 0,4 procentpunt verhoogden, steeg de rente bij regiepartijen met maximaal 0,15%. Dat heeft ook te maken met het soort hypotheek dat ze aanbieden: waar prijsvechters zich richten op de NHG-hypotheken en de lagere risicoklassen, worden bij de grootbanken veel meer hypotheken met hogere risicoklasse verstrekt.

Regiepartijen

In deze maand, april, was er een groter marktaandeel voor de regiepartijen dan voor de grootbanken, zo berekende een bekend financieel adviesketen. Wie zijn die prijsvechters, die regiepartijen? Dat zijn hypotheekaanbieders die institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars – zonder zorgen voor duizenden kleine leningen – laten investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Bekende regiepartijen die op het moment floreren zijn Argenta, Lloyds, Allianz, en Hypotrust Vrij Leven.

Hoopvol signaal

De rente is in 2020 al vaker verhoogd dan in heel 2019 gebeurde, dat lijkt een zorgelijke ontwikkeling. Toch verwachten verschillende experts dat het tempo waarin de hypotheekrente de eerste weken van de coronacrisis steeg, wel wat af zal nemen. Een hoopvol signaal: afgelopen week lieten al minder hypotheekaanbieders hun rente stijgen, vergeleken met de weken ervoor.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Breukdeel

Het breukdeel is het aandeel dat de eigenaar van een appartement in de gemeenschap heeft.