Hypotheek Verlengen

Hypotheek verlengen? Wanneer uw huidige hypotheek afloopt, kunt u uw hypotheek verlengen. Een andere optie is overstappen naar een andere geldverstrekker. Wat doet u in welke situatie?

 

Hypotheek verlengen of oversluiten?

Uw huidige hypotheekperiode loopt af. Wat nu? Er zijn twee opties: hypotheek verlengen of oversluiten. De geldverstrekker stuurt u drie maanden voor de einddatum van uw hypotheek een nieuw rentevoorstel. Zo heeft u voldoende tijd om zelf onderzoek te doen naar uw mogelijkheden en het voorstel te accepteren of de hypotheek over te sluiten.

 

Doe moeite!

Veel mensen nemen niet de moeite om in deze periode van verlengen hypotheken te vergelijken. Dat is zonde, want shoppen voor een nieuwe hypotheek kan zeer lonend zijn. U kunt bijvoorbeeld een hypotheek met een lagere hypotheekrente nemen of voor een aflossingsvorm kiezen die beter bij u leven past. U kunt meer of minder aflossen of voor een hypotheek kiezen met betere voorwaarden. Bovendien kunt u met een offerte van een andere geldverstrekker naar uw huidige hypotheekverstrekker gaan. Mogelijk komt die met een beter aanbod om u als klant te behouden.

 

Oversluiten

Oversluiten kan u honderden euro’s per jaar besparen. Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek nog niet af, dan betaalt u een boeterente. Is de rentevaste periode voorbij, dan kunt u iets eenvoudiger overstappen van hypotheek. Check wel of de besparing dusdanig is dat u ook voordeliger uit bent na berekening van de oversluitkosten. Dit zijn onder meer notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en taxatiekosten. Bij de notaris tekent u een nieuwe hypotheekakte. De nieuwe hypotheek wordt bij het Kadaster ingeschreven.

 

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek heeft het meestal niet zoveel zin om uw hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Een lagere rente zorgt meestal voor een hogere verzekeringspremie of inleg op de bankspaarrekening. Uw bruto lasten blijven over het algemeen vrijwel gelijk. Uw netto lasten zullen bij een lagere rente meestal oplopen vanwege een lagere hypotheekrenteaftrek.

Over hypotheken

Waardepeildatum

De waardepeildatum is de datum waarop de gemeente de waarde van de onroerende zaak vaststelt voor de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). De WOZ-waarde wordt ieder jaar vastgesteld. De waarde …