Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek verlengen

Overweeg je om jouw hypotheek te verlengen? Wanneer jouw huidige hypotheek afloopt, kun je je hypotheek verlengen. Dit is echter niet het enige wat je kunt doen in deze situatie. Een andere optie is namelijk het overstappen naar een andere geldverstrekker. Wat doe jij? Welke optie is voor jouw het voordeligst? Hypotheekrente.nl schiet te hulp en zet alle voor- en nadelen van een hypotheek verlengen voor je op een rij. Lees dus gerust verder!

Hypotheek verlengen of oversluiten?

Jouw huidige hypotheekperiode loopt af. Wat moet je nu doen? Er zijn twee opties: je laat je hypotheek verlengen of je sluit de hypotheek over. De geldverstrekker stuurt je drie maanden voor de einddatum van jouw hypotheek een nieuw rentevoorstel. Hierdoor heb jij namelijk voldoende tijd om zelf onderzoek te doen naar jouw mogelijkheden en het voorstel te accepteren of de hypotheek over te sluiten.

Doe moeite om de opties te onderzoeken

Veel mensen nemen niet de moeite om in deze periode beschikbare hypotheken te vergelijken. Dat is zonde, want shoppen voor een nieuwe hypotheek kan zeer lonend zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek met een lagere hypotheekrente nemen of voor een aflossingsvorm kiezen die beter bij jouw leven past. Je kunt verder meer of minder aflossen, of voor een hypotheek kiezen met betere voorwaarden. Bovendien kun je met een offerte van een andere geldverstrekker naar je huidige hypotheekverstrekker gaan. Mogelijk komt die vervolgens met een beter aanbod om jou als klant te behouden.

Oversluiten in plaats van hypotheek verlengen

Het oversluiten van een hypotheek kan je honderden euro’s per jaar besparen ten opzichte van je hypotheek verlengen. Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek nog niet af? Dan betaal je in veel gevallen eerst een boeterente of krijg je te maken met rentemiddeling. Als de rentevaste periode wel voorbij is, dan kun je veel eenvoudiger overstappen van hypotheek. Check wel of de besparing dusdanig is dat je ook voordeliger uit bent na berekening van de oversluitkosten. Dit zijn onder meer notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en taxatiekosten. Bij de notaris teken je een nieuwe hypotheekakte. Ook wordt de nieuwe hypotheek bij het Kadaster ingeschreven.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek oversluiten, is dat voordelig? Met een spaarhypotheek heeft het meestal niet zoveel zin om jouw hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Een lagere rente zorgt immers meestal voor een hogere verzekeringspremie of inleg op de bankspaarrekening. Jouw bruto lasten blijven over het algemeen vrijwel gelijk. Verder zullen jouw netto maandlasten bij een lagere rente meestal oplopen vanwege een lagere hypotheekrenteaftrek.

Waarmee kunnen we je helpen?