Lage hypotheekrente stuwt woningmarkt

29 juni 2016

De woningmarkt doet het nóg beter dan verwacht. De woningverkopen nemen dit jaar naar verwachting met 15 procent toe in plaats van de verwachte 10 procent. De belangrijkste reden voor de florerende woningmarkt is de lage hypotheekrente. Dat blijkt uit de woningmarkmonitor van ABN Amro.

Hypotheekrente

“De aanhoudende daling van de hypotheekrente maakt woningaanschaf beter betaalbaar”, stelt ABN Amro. De lage hypotheekrente is de belangrijkste reden dat de woningverkopen zijn toegenomen. Doordat de huizenprijzen stijgen komen ook veel woningen weer ‘boven water’ te staan en dat zorgt ervoor dat de doorstroming weer op gang komt. Was verhuizen eerst niet mogelijk omdat het huis ‘onder water’ stond; door de hogere huizenprijzen is verkopen nu ineens wel een optie. Ten slotte kunnen tweeverdieners met de nieuwe Nibud-inkomensnormen meer lenen. Het tweede inkomen telt bij het vaststellen van de maximale hypotheek nu voor de helft mee, eerst was dat een derde.

Brexit

ABN Amro heeft berekend dat dit jaar 15 procent meer woningen dan vorig jaar worden verkocht. De huizenprijzen stijgen vermoedelijk met 4 procent. Voor 2017 verwacht de bank een toename van 5 procent van het aantal transacties en 3 procent hogere huizenprijzen. De Brexit zorgt voor economische onzekerheid. Daarom is ABN Amro voorzichtig met haar voorspellingen voor 2017.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Derdenbeslag

Bij een derdenbeslag heeft een andere persoon dan de geldgever of de geldnemer, dus een derde, de zaak waarop beslag wordt gelegd in zijn bezit. Deze persoon is dan verplicht …