Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheekbegrippen

Boeterente

Wat is boeterente? Wie de hypotheek versneld wil aflossen of wil oversluiten, moet in de meeste gevallen boeterente betalen. De bank legt deze boete op, omdat zij inkomsten misloopt. In veel gevallen mogen hypotheekouders per jaar een bepaald bedrag boetevrij aflossen, zo’n 10 tot 20 procent van het geleende bedrag. Over het resterende bedrag moet boeterente worden betaald. In bepaalde vrijgestelde redenen hoeft geen boeterente worden betaald.

Hoeveel boeterente betalen?

Wie een hypotheek eerder aflost of oversluit dan de afgesproken rentevaste periode betaalt bij de meeste banken boeterente. Door het openbreken van het contract loopt de bank inkomsten mis waar zij wel op had gerekend. De boeterente is daarvoor een compensatie. De hoogte van de boeterente hangt af van diverse factoren, zoals de resterende rentevaste periode en het verschil tussen de actuele rentestanden en de rente die u betaalt. In maart 2017 presenteerde de AFM een richtlijn voor hoe hypotheekverstrekkers eerlijk hun boeterente kunnen (én moeten) berekenen. Die lag in veel gevallen namelijk veel te hoog.
Als de huidige rente hoger is, hoeft geen boeterente te worden betaald. Ook wanneer de rentevaste periode is afgelopen, bij verkoop van de woning en bij een executieverkoop hoeft meestal geen boeterente worden betaald. Niet alle banken brengen boeterente in rekening.

Boeterente fiscaal aftrekbaar

Boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zie voor meer informatie daarover de website van de Belastingdienst.

Boeterente rentemiddeling

Bij oversluiten moet de boeterente vaak in één keer worden betaald. Via rentemiddeling kan bij een aantal banken de boeterente gespreid worden betaald via een opslag op de rente. De boeterente wordt dan verrekend in het nieuwe rentepercentage.

Waarmee kunnen we je helpen?