Klik hier om WhatsApp te openen

Boetevrij aflossen

Wat is boetevrij aflossen? Vaak is bij een hypotheek toegestaan om naast het verplichte deel een extra bedrag boetevrij af te lossen. Het bedrag dat u boetevrij mag aflossen varieert van 10 tot 20 procent van het oorspronkelijk geleende bedrag per jaar. Wie meer wil aflossen dan dit percentage betaalt boeterente.

Boetevrij aflossen: check de voorwaarden

Bij de meeste geldverstrekkers mag per kalenderjaar een gedeelte van de lening worden afgelost zonder dat de bank daar boete voor berekent. In de voorwaarden van de hypotheek staat dit percentage genoemd: vaak 10 tot 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag per jaar. De voorwaarden voor boetevrij aflossen verschillen per geldverstrekker. Bij de één is het mogelijk om kleine bedragen af te lossen, anderen hanteren een hoger minimumbedrag. Er zijn ook geldverstrekkers die geen voorwaarden stellen aan versneld aflossen en waarbij het dus mogelijk is om boetevrij een groter bedrag dan 20 procent van de hoofdsom af te lossen. Daartegenover staat dat er ook geldverstrekkers zijn die de mogelijkheid tot boetevrij aflossen niet aanbieden. Bekijk in uw hypotheekakte de voorwaarden voor boetevrij aflossen.

Waarom een boete?

Wie meer aflost, betaalt boete, omdat de bank door de aflossing inkomsten uit rente misloopt. Hypotheekbezitters kunnen gebruikmaken van boetevrij aflossen, om hun schuld te verlagen. Daardoor dalen de maandlasten en is een eventuele restschuld na verkoop kleiner.

Waarmee kunnen we je helpen?