Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek

Een hypotheek is een bedrag dat wordt uitgegeven om een huis te kopen. De meeste mensen moeten een hypotheek, officieel een hypothecaire lening, afsluiten om hun droomwoning te kunnen kopen. Een hypotheek bestaat meestal uit drie onderdelen: een lening, aflossing en een verzekering.

Hypotheek: lening

Een hypotheek is een lening. Vaak leent u bij de bank een bedrag om een huis te kopen. Over de lening betaalt u rente aan de bank. Dit is de hypotheekrente. Vaak sluit u een lening af voor dertig jaar. Al die tijd betaalt u ook hypotheekrente. Iedere maand betaalt u hypotheek en hypotheekrente aan de bank. U kunt kiezen voor een variabele rente of uw rent voor een bepaalde periode laten vastzetten. De hypotheekrente is momenteel historisch laag.

Hypotheek: aflossing

Als u geld leent voor een hypotheek, moet dat worden terugbetaald. Een hypotheek kunt u op twee manieren aflossen: lineair en annuïtair. Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde bedrag aan hypotheek af. Bij een annuïtaire hypotheek betaalt u eerst weinig aflossing en veel rente en naarmate de tijd vordert neemt het bedrag aan aflossing toe en betaalt u minder rente. Het maandbedrag dat u kwijt bent, blijft gelijk, hoewel het fiscale voordeel afneemt.
Aan het einde van de looptijd van de hypotheek, meestal dertig jaar, heeft u met deze hypotheekvormen het hele bedrag afgelost, plus rente.

Hypotheek: verzekering

Bij een hypotheek gaat het om een groot bedrag dat u leent van de bank. De bank wil dat geld graag terugzien. Daarom is een levensverzekering vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd, aan de bank of aan de nabestaanden. Zo is de bank gegarandeerd dat de lening wordt afgelost of dat de nabestaanden de maandlasten kunnen blijven betalen. Naast een levensverzekering kunt u ook het risico verzekeren van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Dit is niet verplicht.

Onderpand

Weet u waar het woord hypotheek vandaan komt? Hypotheek komt uit het Grieks, hupothèkè betekent letterlijk: het eronder zetten, onderzetting, onderpand. Als u een hypotheek afsluit om een huis te kopen dan is de woning het onderpand. Kunt u de maandlasten niet meer opbrengen, dan kan de bank de woning verkopen. Banken werken doorgaans eerst mee aan een betalingsregeling. Mocht dit niet werken, dan wordt het huis verkocht.