Klik hier om WhatsApp te openen

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening, vaak ook ‘gewoon’ hypotheek genoemd, is een lening waarbij meestal onroerend goed zoals een huis dient als onderpand. Het gaat bij een hypothecaire lening doorgaans om een relatief hoog bedrag en een lange looptijd van gemiddeld 30 jaar. Het is daarom belangrijk om voor een hypotheek te kiezen die bij jou past. Vind je het lastig om zelf een passende hypotheek te vinden? Maak je dan maar geen zorgen meer. Op Hypotheekrente.nl vind je namelijk een overzicht van alle aanbieders van hypotheken en de bijbehorende rente.

Bedrag hypothecaire lening terugbetalen

Voor een hypothecaire lening kun je terecht bij diverse aanbieders. Hierdoor kan het soms voelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dat geval kan een deskundig adviseur je helpen bij de keuze van een voordelige aanbieder. Heb je een hypotheek uitgekozen? Dan is het de bedoeling dat het bedrag van deze lening na 30 jaar is terugbetaald. Zeker met de strengere regels sinds 2013, is het aflossen van de lening gewenst om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden. De meest afgesloten leningen zijn sindsdien dan ook de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Er zijn weliswaar nog wel andere hypotheekvormen. Als je echter daarvoor kiest, kom je vaak niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Vermoedelijk zullen deze vormen langzaamaan verdwijnen.

Maximale hoogte van hypothecaire lening

De maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning (de zogenoemde loan-to-value ratio, ofwel LTV-ratio) is op dit moment 100%. Deze ratio lag de afgelopen jaren hoger, maar staat voorlopig vast op die 100%. Het zou kunnen dat het percentage nog lager wordt. Zo zijn er uitzonderingen op de regel: als je bijvoorbeeld je huis wil verduurzamen, dan kun je extra geld lenen, namelijk tot maar liefst 106%.

Interesse in een hypotheek? Vraag een offerte aan!

Waarmee kunnen we je helpen?