Spaarhypotheek

Wat is een spaarhypotheek? Dit is een hypotheek waarbij er een combinatie is gemaakt tussen een hypothecaire geldlening en een gemengde levensverzekering. Je spaart bij een spaarhypotheek door middel van de premie van de levensverzekering. Aan het einde van de looptijd kun je dan een van tevoren afgesproken bedrag aflossen. Over het geld dat je spaart binnen het spaarplan, ontvangt je een percentage aan rente. Dat percentage is even hoog als het rentepercentage dat je betaalt over de uitstaande lening. Met het spaarplan voor zo’n hypotheek wordt dan ook een vooraf vastgesteld eindkapitaal gegarandeerd bij elkaar gespaard tijdens de looptijd.

Verschil levenhypotheek en spaarhypotheek

De spaarhypotheek is eigenlijk een verbeterde versie van de traditionele levenhypotheek. Bij een levenhypotheek is de hypotheekrente namelijk niet gelijk aan de spaarrente. Hierdoor loop je extra risico als de hypotheekrente door de jaren heen stijgt. Bij de spaarhypotheek is dat niet het geval. Dat is dan ook gelijk het grote verschil tussen deze twee soorten hypotheken.

Verlengen of oversluiten?

Zie jij zo’n hypotheek met een spaarplan wel zitten? Sinds 2013 is het helaas niet meer mogelijk om een spaarhypotheek af te sluiten. Als starter kun je alleen nog maar een hypotheek afsluiten die je jaarlijks voor een gedeelte aflost. Je kunt met andere woorden kiezen uit een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Heb je al een spaarhypotheek en twijfel je of je deze hypotheekvorm aan het einde van de looptijd wil verlengen? Hieronder vind je alle voor- en nadelen van een spaarhypotheek.

Wil je weten wat in jouw financiële situatie het handigst is – oversluiten of verlengen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Voordelen

  • Het effect van renteveranderingen op de maandlasten wordt gedempt doordat de hoogte van de hypotheekrente gelijk is aan de hoogte van de spaarrente;
  • De zekerheid dat aan het einde van de looptijd (het beoogde deel van) de hoofdsom wordt afgelost;
  • Constante maandlasten.

Nadelen

  • Moeilijk over te sluiten hypotheeksoort, omdat dit negatieve financiële consequenties met zich meebrengt;
  • Relatief hogere hypotheekrente.
Over hypotheken

Groene hypotheek

Een groene hypotheek is een financiële regeling van de overheid om duurzaam bouwen te stimuleren. Wanneer men voldoet aan een aantal eisen op het gebied van duurzaam bouwen, kan een groene …