Boete oversluiten hypotheek

Waarom krijg je een boete als je jouw hypotheek eerder wil oversluiten dan de termijn die daarvoor staat? Is het met deze boete vervolgens nog wel zo voordelig om jouw hypotheek over te sluiten? Krijg je altijd te maken met boeterente bij oversluiten? Hoe bereken je de boete bij het oversluiten van de hypotheek? Ontdek er hier meer over!

Hypotheek & rente: hoe zit het?

Een hypotheek is een lening waar je rente over moet betalen. De bank maakt met jou afspraken over de hypotheek. Hierin is vastgelegd hoeveel je aan rente betaalt en de duur van de periode. De bank is met deze afspraak een lange tijd verzekerd van rente-inkomsten. Als je een hypotheek wil oversluiten vóór het einde van de rentevaste periode, dan verliest de bank deze inkomsten. Om die op te vangen, moet je vaak een boeterente betalen. Niet alle banken en andere hypotheekverstrekkers hanteren zo’n boeterente, maar bieden in plaats daarvan bijvoorbeeld een rentemiddeling. Check dus goed de voorwaarden van jouw lening wat (én of er) de boete is bij het oversluiten van jouw hypotheek.

Waarom en wanneer oversluiten?

De hypotheekrente staat historisch laag. Als je een hypotheek hebt afgesloten tegen een hogere rente, dan is het logisch dat je wilt overstappen. Bij veel hypotheekaanbieders kan een deel van de hypotheek boetevrij worden afgelost. Het gaat vaak om 10% tot 20% van het hypotheekbedrag. Over het resterende deel wordt boeterente berekend. Je kunt verder meestal boetevrij aflossen aan het einde van de rentevaste periode, bij verkoop van de woning, bij een executieverkoop, bij verwoesting van de woning, bij een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering en als de dagrente hoger is dan jouw oude rente. Bij sommige geldverstrekkers kun je onbeperkt aflossen uit eigen middelen.

Boete

Hoe bereken je de boete bij het oversluiten van de hypotheek? De boeterente is per hypotheek verschillend. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boeterente. Ook de duur van de resterende rentevaste periode is van invloed op het bedrag. Ben je eigenlijk nog vele jaren verbonden aan de geldverstrekker? Dan betaal je  meer boete. Ook het verschil tussen de huidige rentestand en het rentepercentage, wat je betaalde aan de hypotheekinstelling voor de oude hypotheek, tellen mee.

Rentemiddeling

Heb jij niet de middelen om de boete bij het oversluiten van de hypotheek te betalen? Dan kun je bij ongeveer de helft van de bestaande geldverstrekkers kiezen voor rentemiddeling. Dit maakt oversluiten voor meer consumenten mogelijk. Je krijgt een nieuw hypotheekcontract met een lagere rente, maar deze lagere rente wordt gecombineerd met de rente over de resterende looptijd van het oude contract. De geldverstrekker loopt zo geen inkomsten mis, dus hoeft er geen boeterente te worden betaald en profiteer jij tóch van een lagere rente. Dit kan een voordelige keuze zijn als de boeterente door het oversluiten van jouw hypotheek erg hoog ligt.

Hogere rente voor zijn

Als de huidige rente hoger is dan het percentage dat je aan de hypotheekverstrekker betaalt, is er geen sprake van boeterente. Wanneer er indicaties zijn dat het rentepercentage de komende jaren flink zal stijgen, dan is het een optie om nu voor een hogere rente te kiezen. Dan betaal je misschien de komende periode iets meer, maar uiteindelijk betaal je weer een lagere rente dan de geldende rente.

Wil je ontdekken wat voor jou het voordeligst is? Met of zonder rentemiddeling oversluiten of toch wachten tot het einde van de rentevaste periode in zicht is? Laat één van onze hypotheekadviseurs met je meedenken!

Over hypotheken

Onroerende zaak

Onder onroerende zaak wordt verstaan de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond. Het begrip vastgoed wordt hiervoor ook wel gebruikt, maar heeft anders dan onroerende …