Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten? Met de huidige historisch lage hypotheekrente klinkt dat zeer aantrekkelijk. Maar hoe zit het met de boete die u betaalt als u eerder wilt oversluiten dan de afgesproken rentevaste periode met de hypotheekverstrekker? Bent u na het betalen van de boete, ook wel boeterente genoemd, nog voordelig uit?

 

Boete bij hypotheek oversluiten

Bij veel hypotheekverstrekkers betaalt u een boete als u de hypotheek eerder oversluit dan de afgesproken rentevaste periode. En dat is logisch: u heeft met de bank afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheek, de looptijd en het rentepercentage. Hiermee is de bank verzekerd van de rente-inkomsten over uw hypotheek voor langere tijd. De bank loopt inkomsten mis als u besluit tussentijds af te lossen of uw hypotheek over te sluiten. Vandaar dat hypotheekverstrekkers vaak een boeterente eisen ter compensatie van de gemiste opbrengsten. Niet alle banken en andere hypotheekverstrekkers hanteren de boeterente. Kijk dus goed in de voorwaarden van uw hypotheek.

Boeterente

De boeterente berekenen kan via diverse methoden. Check uw hypotheekakte voor de methode in uw situatie. Bij veel hypotheekaanbieders kan een deel van de hypotheek boetevrij worden afgelost. Het gaat vaak om 10 tot 20 procent van het hypotheekbedrag. Over het resterende deel wordt boeterente berekend. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boeterente. Ook de duur van de resterende rentevaste periode is van invloed op het bedrag. Vaak betaalt u bij een langere rentevaste periode en een nog hoge openstaande hypotheeklening meer aan boete. Ook het verschil tussen de huidige rentestand en het rentepercentage dat u betaalde aan de hypotheekinstelling voor de oude hypotheek, telt mee.

 

Wanneer geen boeterente?

In uw hypotheekvoorwaarden staan ook de situaties beschreven waarin u geen boete betaalt. U kunt meestal boetevrij aflossen aan het einde van de rentevaste periode, bij verkoop van de woning, bij een executieverkoop, bij verwoesting van de woning, bij een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering en als de dagrente hoger is dan uw oude rente.

 

Juist kiezen voor een hogere rente?

Als de huidige rente hoger is dan het percentage dat u aan de hypotheekverstrekker betaalt, is er dus geen sprake van boeterente. Maar waarom zou u dat doen? Het klinkt misschien een beetje gek, maar soms is een hypotheek afsluiten onder een hoger rentepercentage uiteindelijk voordelig. Wanneer? Als er indicaties zijn dat het rentepercentage de komende jaren flink zal stijgen. Dat betaalt u misschien de komende periode iets meer, maar uiteindelijk betaalt u weer een lagere rente dan de geldende rente.

 

Kosten oversluiten

U betaalt naast de boeterente vaak opnieuw advies- en afsluitkosten bij het oversluiten van uw hypotheek. Ook moet de hypotheek opnieuw ingeschreven worden bij het Kadaster. Bekijk dus goed of oversluiten loont. U kunt vrijblijvend advies aanvragen via onze site.

Over hypotheken

Modelregeling verkoop huurwoningen

De modelregeling verkoop huurwoningen is opgesteld door overkoepelende organisaties van woningbouwverenigingen en de Vereniging Eigen Huis. Deze regeling bevat spelregels voor de verkoop van huurhuizen aan huurders.