Klik hier om WhatsApp te openen

Boetevrij aflossen steeds meer mogelijk

14 augustus 2012

HOUTEN – Bij steeds meer banken behoort het tot de mogelijkheden om zonder boete extra af te lossen. Hierdoor vermindert de kans dat consumenten na verkoop van hun huis een aanzienlijke restschuld overhouden aan de hypotheek wanneer de woning in waarde is gedaald.

Inmiddels bieden ABN Amro, BLG Wonen, Florius en Nationale Nederlanden extra mogelijkhei aan klanten om maandelijks boetevrij extra af te lossen. De meeste geldverstrekkers hanteren een minimale aflossing van bijvoorbeeld 500 euro per jaar met een maximumbedrag dat vaak zo’n 10% van de hypotheekschuld bedraagt.  

Als nadeel van meer aflossen op een hypotheek wordt aangedragen dat een lagere hypotheekschuld leidt tot een lagere belastingaftrek. Hier staat echter tegenover dat geld sparen momenteel weinig tot niets oplevert, wat maakt dat men dit geld wellicht kan gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. Extra aflossen levert lagere maandlasten op en zorgt ervoor dat de woning steeds minder in het bezit is van de geldverstrekker, maar steeds meer in dat van de daadwerkelijke eigenaar.

Bron: Fintool

Auteur: Youri Zwanepol