Klik hier om WhatsApp te openen

Hoe gaat het verder met de restschuldregeling?

In 2012 werd de zogenaamde ‘restschuldregeling’ ingevoerd om mensen die hun huis met verlies verkopen een steuntje in de rug te geven. Hoe werkt deze regeling precies en is deze nog geldig na 1 januari 2018? Onder andere Vereniging Eigen Huis pleit bij minister Dijsselbloem voor een voortzetting van de regeling, die formeel dit jaar afloopt.

Restschuld

Meer dan de helft van de woningen die tussen 2006 en 2009 zijn gekocht en begin dit jaar weer doorverkocht, leveren nog een verlies op van vaak tienduizenden euro’s, zo meldde Calcasa in hun kwartaalrapport. Dit verlies is de ‘restschuld’, waar dus nog veel (voormalig) huiseigenaren mee kampen.

Hoe werkt de restschuldregeling?

Voor de restschuld kan de voormalig eigenaar meestal een extra lening afsluiten bij zijn bank. De rente van deze lening is 15 jaar lang aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Tenminste, deze fiscale restschuldregeling werd in 2012 getroffen en loopt dit jaar af. Dat zou betekenen dat de netto maandlasten stijgen, omdat de rente niet meer aftrekbaar is. Dit gaat waarschijnlijk een groot deel van de huiseigenaren tegenhouden hun huis te verkopen.

Behoud fiscale restschuldregeling!

Onder andere de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Makelaars en Taxateurs hebben de minister van Financiën, Dijsselbloem, gevraagd om de regeling te behouden. Of Dijsselbloem gehoor geeft aan deze oproep zal de tijd ons leren.

Waarmee kunnen we je helpen?