Klik hier om WhatsApp te openen

Gaat het echt zo goed met de huizenmarkt?

3 juni 2017

Het gaat fantastisch met de woningmarkt in Nederland, zo kopten verschillende nieuwsberichten de laatste tijd. Toch gaat deze opleving van de woningmarkt aan honderdduizenden huizenbezitters voorbij, zo meldt het WOX-kwartaalbericht van Calcasa dat recent werd gepubliceerd. Huizen zijn nog nooit zoveel waard geweest, maar zo’n 340.000 eigenaren staan nog steeds in het rood.

Verschillen per regio

De cijfers liegen er niet om: meer dan de helft van de mensen die afgelopen anderhalf jaar een huis verkocht (dat ze tussen 2006 en 2009 hadden aangekocht) maakte nog verlies. Er zijn wel heel duidelijke verschillen op te merken per regio in Nederland. Zo moeten vooral huiseigenaars in het oosten en zuiden van het land een verlies verteren, hun huis is nog steeds minder waard dan het bedrag waar ze het voor hebben gekocht.

Achterhoek blijft achter

Vooral de woningmarkt in de provincies Gelderland en Overijssel lijden nog onder de nasleep van de crisis. Het huis van bijna alle mensen die in 2008 een woning kochten in deze omgeving, is nog steeds minder waard dan het aankoopbedrag. De Achterhoek is de slechtst presterende regio, zelfs slechter dan de notoire krimpgebieden in Noord-Oost Groningen of Limburg.

Geen echte grote steden

Hoe wordt de falende woningmarkt in dit gebied verklaard? Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat de Achterhoek geen echt grote steden heeft. De huizenprijzen stijgen namelijk vooral in de omgeving rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In deze gebieden maken mensen die in de vorige piek een huis kochten zelfs een aanzienlijke winst van 10% bij de verkoop van hun huis.

 

 

 

Auteur: Francis Boer