De NHG-grens gaat fors omhoog

24 september 2018

Op Prinsjesdag was er niet alleen maar slecht nieuws voor mensen die in 2019 een (eerste) huis willen kopen: de grens van de Nationale Hypotheek Garantie gaat per 1 januari met €25.000 omhoog naar €290.000. Geen onverwachtse verandering met de nog steeds stijgende huizenprijzen.

Bovengrens stijgt

Nu nog ligt de NHG-grens op €265.000, waar ze  tussen 2015 en 2017 nog een stuk lager lag, op €245.000. Kopers die van plan zijn om hun aangekochte woning te gaan verduurzamen, kunnen nog meer lenen, tot maar liefst €307.400. Hoe wordt deze bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie eigenlijk bepaald?

Gemiddelde woningwaarde

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen voert namens de Rijksoverheid de NHG uit. Zij volgen met het bepalen van de NHG-grens de gemiddelde woningwaarde. Afgelopen jaar alleen al is deze waarde met zo’n 9% gestegen. Recent maakte het Kadaster bekend dat het gemiddelde bedrag dat in juni, juli en augustus voor een huis werd neergeteld op €291.444 ligt. De nieuwe NHG-grens die in de Miljoenennota is gepresenteerd, moet nog worden goedgekeurd door Kajsa Ollongron, minister van Binnenlandse Zaken.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  1% van je hypotheekbedrag aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €265.000 mag je dit jaar lenen met NHG.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.