Wat verandert er voor jou als huiseigenaar of  koper door de Miljoenennota?

20 september 2018

De derde dinsdag van september is geweest, de hoedjes zijn geshowd en de plannen van het kabinet in de Miljoenennota gepresenteerd. Hypotheekrente.nl vat voor je samen wat er – naast de dalende inkomstenbelasting –  in deze nieuwe Rijksbegroting voor jou veranderen gaat.

1. Niet genoeg voor starters

Een conclusie wordt al via verschillende mediakanalen getrokken: er zal waarschijnlijk (te) weinig gaan veranderen voor starters. Alhoewel er 38 miljoen euro wordt uitgetrokken om stedelijke gebieden (zoals oude bedrijventerreinen) snel in woongebieden te transformeren, blijft het kabinet steken op de ambitie om 75.000 nieuwe woningen te bouwen. Dit is te weinig om de woningvoorraad op peil te houden, zo onderzocht makelaarsvereniging NVM al eerder dit jaar. Starters worden hier de dupe van. Er is in deze begroting te weinig gedaan om juist deze groep aan een woning te helpen, door bijvoorbeeld het stimuleren van betaalbaar bouwen, een versoepeling van de inkomenstoets of een ruimer aanbod van startersleningen.

2. Energierekening stijgt

De belastingen op energie gaan in 2019 flink omhoog. De VEH berekende eerder deze maand dat een gemiddeld gezin met een koophuis volgend jaar 25% meer belasting moet betalen op energie dan dit jaar. Dat komt dan gemiddeld neer op €152,- meer. Dit komt omdat de energiebelasting op gas stijgt: €0,03 per vierkante meter gas. Maar hebben de woningen die al van het gas af zijn dan een groot belastingvoordeel? Nee, want ook de opslag duurzame energie stijgt met €66,-.

3. BTW-tarief vakwerk gaat omhoog

Ben je van plan binnenkort te gaan verhuizen of verbouwen en professionals bijvoorbeeld je huis te laten schilderen of stuken? Houd er dan rekening mee dat deze werkzaamheden in 2018 nog onder een laag btw-tarief vallen (van 6%) en in 2019 stijgen naar 9%. Mocht het de moeite waard zijn, kun je overwegen om de rekening voor de werkzaamheden nog dit jaar te betalen en pas in 2019 uit te laten voeren, al brengt vooruit betalen natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee.

De hiervoor genoemde veranderingen moeten nog door de Tweede Kamer worden bekeken en worden goedgekeurd, wat nog een aantal maanden zal duren. Pas eind 2018 weten we wat er precies veranderen gaat!

 

Foto: Minister van Financien Prof.Dr.J.Zijlstra met het beroemde koffertje van de Derde Dinsdag in September, komt de miljoenennota aanbieden in de Tweede Kamer. Rechts mevrouw Zijlstra- Bloksma. 17 september 1961, Collectie SPAARNESTAD PHOTO/NA/Anefo/Jo van Bilsen

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Click vast rente

De click vast rente is een variabele rente waarbij men contractueel een plafond afspreekt tot waar de variabele rente kan stijgen. Wanneer de variabele rente het plafond ‘raakt’, klikt de …