Zakelijke Hypotheek

Een zakelijke hypotheek afsluiten? Wat is het verschil met een gewone hypotheek en hoe sluit u een zakelijke hypotheek af? Hypotheekrente.nl biedt het antwoord.

 

Zakelijke hypotheek: verschillen

Een zakelijke hypotheek sluit u af als u een bedrijfspand wilt kopen met eventueel woonruimte erbij. In vergelijking met een hypotheek voor een woning zijn er een aantal verschillen. Zo moet de hypotheek vaak door middel van een lineaire lening in twintig tot vijfentwintig jaar worden afgelost. Voor een woonhuis geldt een periode van dertig jaar. De reden hiervoor is dat zakelijke bedrijfspanden over het algemeen eerder afgeschreven zijn door het intensieve gebruik. Niet alle banken eisen een lineaire aflossing, bij sommige geldverstrekkers mag u ook een deel van de hypotheek na de looptijd aflossen.

 

Marktwaarde bedrijfspand

Banken hebben hun voorwaarden de laatste jaren flink aangescherpt. Een aantal banken hanteert het beleid om een bedrijfspand voor maximaal 70 procent te financieren. Het overige bedrag moet dus door de ondernemer zelf worden bijeengebracht. Ook al hebben banken deze eis niet, toch kijken ze scherp naar de inbreng van eigen geld en de kansen van een bedrijf.

 

Hogere rente

De hypotheekrente verschilt met die van woningen. Dit heeft te maken met de debiteurenopslag, die bij een zakelijke rente zwaarder weegt dan bij een particuliere rente. De bank beoordeelt of een ondernemer kan voldoen aan de betaalverplichtingen. Hiervoor kijkt de geldverstrekker naar de kennis en ervaring van de ondernemer, het aantal jaren dat het bedrijf bestaat en de financiƫle buffer. Deze beoordeling resulteert in een debiteurenopslag op de rente. Een startende ondernemer zal meer betalen dan een goedlopend, winstgevend bedrijf met een lange geschiedenis.

 

Boetevrij aflossen

In tegenstelling tot een hypotheek voor een woning, mag een zakelijke hypotheek boetevrij eerder worden afgelost. Boetevrij aflossen mag wanneer de verkoop van het bedrijfspand het gevolg is van het stoppen van het bedrijf, een wijziging in de bedrijfsvorm of het samenwerkingsverband. Bent u uit uw jasje gegroeid en wilt u naar een groter bedrijfspand, dan is er wel een grote kans dat u boeterente moet betalen als de hypotheek nog loopt.

 

Meer kostenposten

De hypotheek is niet de enige kostenpost waar u rekening mee moet houden als ondernemer. Denk ook aan jaarlijks terugkerende kosten zoals de WOZ-belasting, opstalverzekering en onderhoud.

Over hypotheken

Servicekosten

Servicekosten zijn de maandelijkse bijdragen die appartementseigenaren verschuldigd zijn. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten en dient tevens als een reserve.