Zakelijke hypotheek

Overweeg je om een zakelijke hypotheek af te sluiten? Dan is het verstandig om jezelf goed in te lezen in het onderwerp voordat je de zakelijke hypotheek afsluit. Wat is bijvoorbeeld het verschil met een gewone hypotheek? Hoe sluit je überhaupt zo’n bedrijfshypotheek af? En hoe zit het vervolgens met de rente van een zakelijke hypotheek? Hypotheekrente.nl geeft antwoord op al je vragen rondom deze hypotheekvorm.

Hoe verschilt een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek sluit je af als je een bedrijfspand wilt kopen met eventueel een woonruimte erbij. In vergelijking met een hypotheek voor een woning zijn er een aantal verschillen. Zo moet de bedrijfshypotheek vaak door middel van een lineaire lening in twintig jaar worden afgelost. Voor een woonhuis geldt doorgaans een periode van dertig jaar. De reden hiervoor is dat zakelijke bedrijfspanden over het algemeen eerder afgeschreven zijn door het intensieve gebruik. Niet alle banken eisen echter een lineaire aflossing. Bij sommige geldverstrekkers mag je ook een deel van de hypotheek na de looptijd aflossen.

Marktwaarde bedrijfspand

Banken hebben hun voorwaarden de laatste jaren flink aangescherpt. Een aantal banken hanteert het beleid om een bedrijfspand voor maximaal 90% te financieren. Het overige bedrag moet dus door de ondernemer zelf worden bijeengebracht. Ook al hebben banken deze eis niet, toch kijken ze scherp naar de inbreng van eigen geld en de kansen van een bedrijf. Hoe kun je dan je maximale zakelijke hypotheek berekenen? Daar heb je de hulp van een betrouwbare bedrijfshypotheekadviseur bij nodig.

Aanbieders van zakelijke hypotheken

De afgelopen jaren is het aanbod van geldverstrekkers voor het financieren van bedrijfspanden sterk veranderd. Waar je voorheen over het algemeen alleen bij grootbanken terecht kon zijn er recent veel non-bancaire partijen bijgekomen. Denk hierbij aan crowdfunders, direct lending-oplossingen en investeringsfondsen. Door de toename van het aantal oplossingen is er meer keuze, maar is het ook lastiger geworden om de juiste partij te kiezen. Wij bieden alle verschillende oplossingen en helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Rente zakelijke hypotheek

De hypotheekrente van zakelijke leningen verschilt met die van woningen. Dit heeft te maken met de debiteurenopslag. Dit weegt bij zakelijke rente namelijk zwaarder dan bij een particuliere rente. De bank beoordeelt of een ondernemer kan voldoen aan de betaalverplichtingen. Hiervoor kijkt de geldverstrekker naar de kennis en ervaring van de ondernemer, het aantal jaren dat het bedrijf bestaat en de financiële buffer. Deze beoordeling resulteert in een debiteurenopslag op de rente. Een startende ondernemer zal hierdoor meer betalen dan een goedlopend, winstgevend bedrijf met een lange geschiedenis. Wat de rente van jouw zakelijke hypotheek wordt, is dus voor een groot deel afhankelijk van de financiële situatie en vooruitzichten van jouw bedrijf.

Meer kostenposten

De hypotheek is niet de enige kostenpost waar je rekening mee moet houden als ondernemer, je hebt tevens te maken met taxatie- en notariskosten. Denk daarnaast ook aan jaarlijks terugkerende kosten zoals de WOZ-belasting, opstalverzekering en het onderhoud.

Laat je adviseren door de adviseurs van hypotheekrente.nl

Wil je meer weten over een zakelijke hypotheek of wil je een gedegen advies krijgen? Onze adviseurs denken heel graag met je mee. Ze luisteren goed naar je huidige situatie en helpen je met een advies op maat.

Waar kunnen we je mee helpen?