Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek zonder vast contract afsluiten

Een hypotheek krijgen zonder vast contract, is dat mogelijk? Het is een veel gestelde vraag, zeker in deze tijd waarin een vast contract geen vanzelfsprekendheid meer is. Ondernemers, zzp’ers, uitzendkrachten en andere mensen zonder vast dienstverband willen uiteraard ook de kans krijgen om een hypotheek af te sluiten. Wat zijn dan de mogelijkheden? Hypotheekrente.nl heeft alle opties hieronder voor je uitgewerkt. Lees dus verder en ontdek of jij een hypotheek zonder vast contract kunt afsluiten.

Hypotheek zonder vast contract? Natuurlijk!

Een hypotheek zonder vast contract is zeker mogelijk. Of je kunt lenen en hoeveel, hangt af weliswaar van jouw bron van inkomsten. Bij een tijdelijk of flexibel contract gaat het vaak om uitzendwerk, seizoenswerk, een nul-urencontract of oproepcontract. Bij het bepalen van het inkomen kijken de meeste banken daarom naar het gemiddelde inkomen van de voorgaande drie kalenderjaren. Je moet bijvoorbeeld jouw salarisstrook en de jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren tonen. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd.

Wil je een hypotheek als starter zonder vast contract? Dan kan de aanvraag ingewikkelder zijn, omdat je bijvoorbeeld nog geen drie jaaropgaven kunt overleggen. Het is zeker niet onmogelijk. Het verschilt alleen wel per geldverstrekker hoe ze hiermee om gaan.

Carrièreperspectieven

Ook kijkt de bank naar jouw carrièreperspectieven voor de toekomst bij een hypotheekaanvraag. Bij de beoordeling voor deze zogenaamde perspectiefverklaring wordt er gekeken naar opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie. Ben je al meer dan een jaar flexwerker bij een betrouwbare partij, bijvoorbeeld Randstad, Yacht of Tempo-Team? Dan kun je in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring. Het is in dat geval mogelijk om met tijdelijk contract een hypotheek te krijgen.

Intentieverklaring – intentie tot vast contract

Heb je echter nog geen vast contract, maar kom je er waarschijnlijk op den duur wel voor in aanmerking? Dan kun je bij jouw werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hiermee geeft de werkgever aan dat het volgende contract voor onbepaalde tijd is. Dat wil zeggen, als de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen en je blijft functioneren op het huidige niveau. Deze intentieverklaring is onderdeel van een werkgeversverklaring. Dit kan de oplossing zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt als starter zonder vast contract.

Huis kopen zonder vast contract als zzp’er

Ben je een zzp’er en wil je dus een hypotheek zonder vast contract afsluiten? Dan worden al jouw financiën onder de loep genomen. Bovendien telt ook de branche waarin je werkzaam bent mee tijdens de aanvraag. Jouw inkomen is namelijk niet altijd stabiel en de bank wil graag weten of je jouw maandlasten kunt blijven betalen. Vandaar dat je de jaarcijfers van tenminste het laatste jaar, maar vaker van de laatste drie jaar, aan de bank moet overhandigen. Op basis van je gemiddelde nettowinst berekent de bank vervolgens jouw maximale hypotheekbedrag.

Je kunt zelf jouw hypotheekaanvraag positief beïnvloeden door voor de komende jaren winstprognoses te maken. Ook een sterk businessplan, inclusief getuigschriften en diploma’s, kan meehelpen om de bank zover te krijgen het nodige geld aan jou te lenen.

Startende ondernemer

Voor de startende ondernemer is een hypotheek verkrijgen lastiger. Je hebt tenslotte nog geen jaarcijfers te overhandigen. Los van deze jaarcijfers kijkt de geldverstrekker dan ook naar de verwachtingen van de branche waarin je werkt, hoeveel opdrachtgevers je hebt en verwacht te krijgen, of je eigen spaargeld meebrengt en of je (studie)schulden hebt. Zo kun je dus zelfs als startende ondernemer soms nog een hypotheek zonder vast contract krijgen.

Wil je graag meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract? Neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Waarmee kunnen we je helpen?