Hypotheek zonder vast contract

Een hypotheek krijgen zonder vast contract, is dat mogelijk? Het is een veel gestelde vraag, zeker in een tijd waarin een vast contract geen vanzelfsprekendheid meer is. Ondernemers, zzp’ers, uitzendkrachten en andere mensen zonder vast dienstverband willen uiteraard ook de kans krijgen om een hypotheek af te sluiten. Maar is het mogelijk?

Hypotheek zonder vast contract is mogelijk

Een hypotheek zonder vast contract is zeker mogelijk. Of u kunt lenen en hoeveel, hangt af van uw bron van inkomsten. Bij een tijdelijke of flexibel contract gaat het vaak om uitzendwerk, seizoenswerk, een nulurencontract of oproepcontract. Bij het bepalen van het inkomen kijken de meeste banken naar het gemiddelde inkomen van de voorgaande drie kalenderjaren. U moet bijvoorbeeld uw salarisstrook en de jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren tonen. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd.

Carrièreperspectieven

Ook kijkt de bank naar uw carrièreperspectieven voor de toekomst. Bij de beoordeling voor deze perspectiefverklaring wordt gekeken naar opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie. Bent u al meer dan een jaar flexwerker bij een betrouwbare partij, bijvoorbeeld Randstad, Yacht of Tempo-Team, dan kunt u in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring.

Intentieverklaring – intentie tot vast contract

Heeft u nog geen vast contract maar komt u waarschijnlijk wel in aanmerking voor een vast contract? Dan kunt u bij uw werkgever een intentieverklaring aanvragen. Hiermee geeft de werkgever aan dat het volgende contract voor onbepaalde tijd is, een vast contract. Dat wil zeggen, als de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen en u blijft functioneren op het huidige niveau. Deze intentieverklaring wordt ook wel een werkgeversverklaring genoemd.

ZZP

Bent u een zzp’er en wilt u een hypotheek afsluiten? Dan worden al uw financiën onder de loep genomen. Bovendien telt ook de branche waarin uw werkzaam bent mee. Uw inkomen is niet altijd stabiel en de bank wil graag weten of u uw maandlasten kunt blijven betalen. Vandaar dat u de jaarcijfers van de laatste drie jaar aan de bank moet overhandigen. Op basis van uw gemiddelde nettowinst berekent de bank uw maximale hypotheekbedrag.
U kunt zelf uw hypotheekaanvraag positief beïnvloeden door voor de komende jaren winstprognoses te maken. Ook een sterk businessplan, inclusief getuigschriften en diploma’s, kan meehelpen om de bank zover te krijgen u geld te lenen.

Startende ondernemer

Voor de startende ondernemer is een hypotheek verkrijgen lastiger. U heeft tenslotte nog geen jaarcijfers te overhandigen. Los van deze jaarcijfers kijkt de geldverstrekker ook naar de verwachtingen van de branche waarin u werkt, hoeveel opdrachtgevers u heeft en verwacht te krijgen, of u eigen spaargeld meebrengt en of u (studie)schulden hebt.

Meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Over hypotheken

Hypotheekofferte

De hypotheekofferte is een voorstel van de geldgever om een lening te verstrekken tegen bepaalde voorwaarden. De gedragscode hypothecaire financieringen bepaalt welke zaken in een offerte aan bod moeten komen.