Het kan wel: hypotheek voor ZZP’er

7 december 2015

Nederland telt ruim 925.000 ZZP'ers en dat aantal stijgt ieder jaar met 5%. Voor ZZP'ers is het regelen van een hypotheek minder makkelijk dan voor mensen die in loondienst zijn. Verschillende aanbieders hebben nu speciale ZZP-hypotheken, ook voor startende ZZP'ers.

In de regel moeten ondernemers een ZZP'ers drie jaarrekeningen laten zien bij de hypotheekaanvraag en wordt hen gevraagd spaargeld in te brengen. Dat kan ook anders. ABN Amro en Aegon (Knab) lanceerden afgelopen maand een speciale ZZP-hypotheek en ook andere banken en tussenpersonen bieden maatwerk voor (startende) ZZP'ers.

 

Hypotheek ZZP'er berekenen

ABN Amro heeft onderzoek gedaan onder ZZP'ers naar het verkrijgen van een hypotheek. Daaruit blijkt dat 37% van de ZZP'ers dit als onmogelijk ziet, 26% noemt het zeer moeilijk en 28% moeilijk. Onterecht volgens ABN Amro: ZZP'ers staan er financieel prima voor. De bank biedt daarom ZZP'ers de mogelijkheid om na één jaar al 75% van het ZZP-inkomen mee te nemen voor berekening van de hypotheek.

 

Hypotheekrente aftrekken

Ook andere banken bieden mogelijkheden. Aegon lanceerde deze week een zogenoemde ZZP-hypotheek, bedoeld voor ZZP'ers die twee jaarrekeningen kunnen overleggen. Bij deze hypotheek wordt gewerkt met een geblokkeerde rekening waardoor ZZP'ers hypotheekrente kunnen aftrekken. Ook banken als ING, Obvion en BLG bieden mogelijkheden voor zelfstandigen zonder personeel. Voor ZZP'ers is maatwerk van belang. Maak daarom een afspraak bij een hypotheekadviseur.

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Anti-speculatiebeding

Het anti-speculatiebeding is een beperkende voorwaarde die de gemeente of de vorige eigenaar stelt aan de verkoop van je huis. Meestal betekent dit dat je bij verkoop binnen een bepaald …