Klik hier om WhatsApp te openen

Woningkrapte dwingt jongeren tot uitstellen van belangrijke levensstappen

De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat veel jongeren belangrijke levensstappen uitstellen, zoals zelfstandig wonen, samenwonen, trouwen en het stichten van een gezin. Zelfs gescheiden stellen blijven vaak gedwongen onder één dak wonen. Uit een onderzoek van verzekeraar Aegon blijkt dat vrijwel alle respondenten de huizen tegenwoordig als onbetaalbaar beschouwen, waardoor er minder budget overblijft voor andere uitgaven. Meer dan de helft van de jongeren tussen 18 en 25 jaar ervaart boosheid, frustratie, verdriet en stress als gevolg hiervan.

Het vinden van een passende en betaalbare woning heeft grote maatschappelijke gevolgen. Jongeren blijven langer thuiswonen, ouderen hebben moeite met doorstromen naar geschikte woningen, samenwonen wordt uitgesteld en het stichten van een gezin wordt op de lange baan geschoven. Senioren zijn over het algemeen positiever, maar maken zich wel zorgen over het tekort aan geschikte woningen voor hun levensfase. Ondanks de uitdagingen tonen jongeren meer flexibiliteit en zijn ze bereid compromissen te sluiten, zoals kleiner wonen of genoegen nemen met een woning die niet volledig aan hun wensen voldoet.

Het onderzoek van Aegon, uitgevoerd in het voorjaar van 2023 onder ruim 1000 mensen, wijst op de ernstige gevolgen van de woningkrapte. Het legt bloot dat jongeren en ouderen moeite hebben om een passende en betaalbare woning te vinden, waardoor belangrijke levensplannen worden uitgesteld en compromissen worden gesloten.

Waarmee kunnen we je helpen?