Klik hier om WhatsApp te openen

Starters vragen massaal hypotheek aan

April was een goede maand voor de hypotheekmarkt zowel als voor de woningzoekende starter. In vijf jaar tijd is het aantal hypotheekaanvragen van starters niet zo hoog geweest. Maar liefst 14.500 jonge huizenkopers deden een aanvraag, tegenover nog geen 12.000 in april 2023. Wat zegt dit over de woning- en financiële markt?

Stijgende hypotheekbedragen

Niet alleen de hoeveelheid starters die een lening voor een woning heeft aangevraagd ligt opvallend hoog, ook het bedrag waar deze groep op inzet. Gemiddeld werd er door jonge huizenkopers ongeveer 353.000 euro hypotheek aangevraagd.

Veel starters wagen zich op de woningmarkt, maar ook doorstromers en tweede-huis-kopers lieten van zich horen. In totaal werden er zo’n 45.000 hypotheken aangevraagd, dit is ruim 40% meer dan april vorig jaar.

Minder concurrentie van belegger

De gestegen lonen en de hypotheekrente die (sinds de piek van vorig jaar herfst) weer gedaald is, maken een koopwoning voor starters iets realistischer. Wat wellicht nog meer impact heeft, is de woningwet van Hugo de Jonge, waardoor met name in grote steden jonge huizenkopers minder hoeven te concurreren met beleggers.

Tijdelijke trend?

Het positieve effect van woningwet, hogere lonen en lagere rente is waarschijnlijk van tijdelijke aard voor starters. De bestaande koopwoningen zijn schaars en jonge kopers bieden tegen elkaar op, wat de komende jaren tot verdere prijsstijgingen kan leiden. Tegelijk is er grote hoop dat de nieuwbouwmarkt verder aantrekt, daar ligt de oplossing voor het woningtekort.

Aanvragen vs. Transacties

Zal het stijgende aantal hypotheekaanvragen onder starters uiteindelijk ook leiden tot echt meer woningtransacties in deze groep? Dat is nog niet helemaal te zeggen. Toch is het aantal hypotheekaanvragen een belangrijke voorspeller, alleen is niet precies te zeggen wanneer zo’n aanvraag werkelijk een transactie wordt, dat kan een maand, maar ook een halfjaar duren. Dit ligt helemaal aan het moment wanneer de woning wordt overgedragen.

Of jij nu starter, doorstromer of oversluiter bent, voor hypotheekadvies ben je bij ons aan het juiste adres!

Waarmee kunnen we je helpen?