Klik hier om WhatsApp te openen

Wat betekent Prinsjesdag voor jou als huiseigenaar of woningzoekende?

De woningmarkt kwam meer dan eens aan bod in de troonrede van 2022. Er gaan meer huizen worden gebouwd, de huurtoeslag stijgt met 17 euro per maand, de stijgende energiekosten worden aangepakt en zo zijn er nog een aantal maatregelen onder het motto: ‘betaalbaar wonen’. Wat betekenen deze besluiten voor jou?

Maatregelen huursector

Woonminister Hugo de Jonge ligt het motto als volgt toe: ‘Betaalbaar wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet nu de inflatie en de energiekosten hoog oplopen.’ Per 1 januari 2023 wordt daarom een huurverlaging van gemiddeld 57 euro per maand toegepast voor mensen met een sociale huurwoning. Dit besluit zat pas in het vat voor 2024, maar is naar voren gehaald. In combinatie met de stijging van de huurtoeslag moet wonen betaalbaarder worden voor mensen met een laag inkomen.

900.000 nieuwe woningen

Niet alleen de (sociale) huursector wordt geholpen, ook moet het met nieuwe maatregelen makkelijker worden om een betaalbare koopwoning te vinden. Het kabinet gaat de regie over volkshuisvesting weer meer naar zich toe trekken. Onder andere door de (al eerder uitgesproken) ambitie om tot 2030 maar liefst 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Hiervan zijn 350.000 woningen betaalbare koop en middenhuur. De regering reserveert hiervoor in totaal 1,75 miljard euro.

Afschaffing jubelton

Om meer gelijkheid op de koopwoningmarkt te realiseren, wordt de zogenaamde jubelton per 2024 afgeschaft en wordt de overdrachtsbelasting voor niet-woningen en vakantie- of verhuurwoningen verhoogd van 8% naar 10,4%. Tegelijkertijd worden woningbouwcorporaties gestimuleerd om een deel van hun huizen te verkopen aan particulieren. Corporaties verkopen vaak onder gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld via verkoop onder voorbehoud. Dit soort transacties waren tot maar €220.000,- vrijgesteld van BTW en overdrachtsbelasting, dat verandert per 2023, dan ligt de grens op €440.000,-.

Nationaal Isolatieprogramma

Voor het kabinet staat verder de verduurzaming van woningen hoog op de agenda. Er wordt 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Nationaal Isolatieprogramma. In 2030 moeten in totaal zo’n 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd. Het geld gaat naar gemeenten, via subsidies helpen zij dan inwoners met verduurzamen. Verder wordt de hybride warmtepomp vanaf 2026 de nieuwe standaard én wordt belasting op energie zo aangepast, dat het voordeliger wordt elektriciteit te gebruiken in plaats van aardgas.

Aanpak stijgende energiekosten

Tot slot heeft de regering in de  Miljoenennota ook aandacht voor de heersende energiecrisis. Vanaf 2023 wordt er een tijdelijk prijsplafond ingevoerd voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november kan dat termijnbedrag zelfs al door middel van een tussenoplossing omlaag.

Waarmee kunnen we je helpen?