Klik hier om WhatsApp te openen

Wat betekent de Miljoenennota voor jou en jouw hypotheek?

Het was weer Prinsjesdag, ook al is het kabinet demissionair, toch werd er een Miljoenennota en een Rijksbegroting gepresenteerd. Wat is voor jou als koper of woningeigenaar belangrijk om te weten? We zetten de plannen voor je op een rijtje!

Grote veranderingen?

Waar normaliter al bijna alle plannen zijn uitgelekt vóór Prinsjesdag, was dat dit jaar anders. Het demissionair kabinet (en de media) was druk met andere zaken, dus was veel nog een verrassing. Maar of het grote, ambitieuze veranderingen zijn? Oordeel zelf. 

1 miljard naar woningbouw

Een belangrijk initiatief is de 1 miljard euro die de komende tien jaar extra gaat worden vrij gemaakt voor woningbouw. Ieder jaar wordt er 100 miljoen opzij gezet om snelle woningbouw in gemeenten te stimuleren.

Minder (onbedoelde) beperkingen op hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2022 toegankelijker voor partners die door wetgeving onbedoeld niet alle hypotheekrente kunnen aftrekken. Als je geregistreerd partner bent of getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen, deel je vanaf volgend jaar je woningverleden niet meer. Daarmee wordt bedoeld: de aflossingsstand, eigenwoningschuld en eigenwoningreserve. Ook als je partner overlijdt, krijg je niet meer automatisch haar/zijn woningverleden op je bordje.

Meer subsidie verduurzaming

Komende jaren wordt er meer geïnvesteerd in subsidies rondom het vergroenen van de eigen woning. Voor veel huiseigenaren is de drempel om te verduurzamen nog te hoog, omdat het veel geld kost om bijvoorbeeld te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of de CV te vervangen voor een warmtepomp. Van 2022 tot 2024 is er daarom €288 miljoen subsidie beschikbaar voor hybride warmtepompen in woningen, en €514 miljoen voor de isolatie van huur- zowel als koopwoningen.

Minder overdrachtsbelasting bij onvoorziene omstandigheden

Ben je onder de 35 en koop jij je eerste huis, waar je ook daadwerkelijk in gaat wonen? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Dit heet de startersvrijstelling. Heb je hier al een keer van gebruikgemaakt, of ben je boven de 35, dan betaal je 2%. Je betaalt 8% overdrachtsbelasting als je de woning niet als hoofdverblijf gebruikt. Dit zijn de regels zoals ze nu gelden.

De overheid wil het lage tarief, de 2%, instellen als onvoorziene omstandigheden zich voordoen en je daardoor 8% overdrachtsbelasting zou moeten betalen. Bijvoorbeeld een scheiding of de dood van de partner, waardoor de koper het huis niet meer als hoofdverblijf wil gebruiken.

Andere berekening WOZ-waarde

Vanaf januari 2022 worden WOZ-taxaties gebaseerd op vierkante meters in plaats van kubieke meters. Dit jaar mogen gemeentes nog kiezen tussen de kubieke en vierkante meter om de waarde van een huis vast te stellen, vanaf 2022 is alleen nog de vierkante meter geldig. Dat is namelijk de letterlijke gebruiksoppervlakte.

Private Lease auto weegt zwaarder mee in berekening maximale hypotheek

Ben je nog geen woningbezitter maar wil je in 2022 een huis kopen? En heb je een Private Lease-auto? Houd er dan rekening mee dat niet meer 65% van het contractbedrag meetelt in de berekening van de maximale hypotheek, maar vanaf volgend jaar 100%. Dit kan een behoorlijke invloed hebben op het bedrag dat je maximaal mag lenen.

Afbeelding: Minister van Financien Prof.Dr.J.Zijlstra met het beroemde koffertje van de Derde Dinsdag in September, komt de miljoenennota aanbieden in de Tweede Kamer. Rechts mevrouw Zijlstra- Bloksma. 17 september 1961, Collectie SPAARNESTAD PHOTO/NA/Anefo/Jo van Bilsen

Waarmee kunnen we je helpen?