Klik hier om WhatsApp te openen

Vooral veertigers profiteren van schenking ouder(s)

Vandaag publiceert het Centraal Bureau voor Statistiek een aantal interessante cijfers, die alles vertellen over het ‘schenkgedrag’ van ons Nederlanders. Hoeveel schenkingen zijn er tussen 2007 en 2015 bijvoorbeeld gedaan? En om wat voor bedragen ging het?

Maximaal een ton belastingvrij

Het zal niemand verrassen dat grote schenkingsbedragen vooral worden gebruikt voor extra aflossing op de lopende hypotheek of voor de aankoop van een huis. Vooral in 2013 en 2014 werd er veel geschonken. Destijds maximaal een ton belastingvrij, maar wel alleen als het werd gebruikt voor de aflossing van de hypotheekschuld.

80.000 schenkingen per jaar

De titel zegt het al: vooral veertigers ontvingen een dergelijke, grote schenking. Bij kleinere schenkingen, van max. €50.000, zie je dat de leeftijdsgrens wat lager ligt, zo rond de dertig. Tussen 2007 en 2015 werden er gemiddeld 80.000 schenkingen per jaar gedaan, met een totale waarde van zo’n €4,5 miljard per jaar.

Vermogende schenkers

Natuurlijk zijn het vooral rijke ouders die dergelijke bedragen aan hun kroost kunnen schenken. Het CBS zocht uit dat 80% van de schenkers tot de rijkste 20% van onze bevolking behoort. Wat dan wel weer bijzonder is: de helft van de ontvangers van de schenking hoort bij die laatst benoemde, meest vermogende groep.

Geen compleet beeld

Het onderzoek van het CBS bestrijkt de periode van 2007 tot en met 2015. De fiscale afwikkeling van schenkingen kan namelijk tot drie jaar duren, dus dit zijn de meest recente cijfers waar ze iets over kunnen zeggen. Een sluitend beeld over deze jaren is niet te geven, omdat het bureau zich alleen richt op schenkingen waarvoor aangifte is gedaan bij de Belastingdienst.

Waarmee kunnen we je helpen?