Klik hier om WhatsApp te openen

Vaste berekening rentemiddeling, een goed idee?

Het ministerie van Financiën wil de berekening van de rentemiddeling gaan vastleggen voor Nederlandse banken. Dit om te voorkomen dat hypotheekverstrekkers een hogere vergoeding vragen voor de rentemiddeling dan het ze in werkelijkheid ‘kost’. De banken zelf vinden dit een slecht plan. Waarom?

Wat is rentemiddeling ook alweer?

Dit is het vaststellen van een nieuw rentepercentage door het percentage van de voorgaande hypotheekperiode op te tellen bij het nieuwe (dag)rentepercentage en beide (gewogen) te delen. De bijkomende boeterente wordt over de rest van de periode uitgesmeerd. Ofwel: bij rentemiddeling wordt het contract van de rentevastperiode opengebroken, zodat er geprofiteerd kan worden van een lagere hypotheekrente.

Regeling voor boeterente

Het ministerie wil de berekening van de rentemiddeling baseren op de regeling voor het berekenen van een boeterente bij vervroegd afbreken of aflossen. Deze regeling bestaat sinds 2016 en werd in het leven geroepen nadat Radar  de misstanden aankaartte wat betreft boeterentes: er werden veel hogere boetes berekend dan het bedrag dat de hypotheekverstrekker in werkelijkheid misliep door het opbreken van de lening.

Boeterente versus rentebemiddeling

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het op zich een goed idee om een berekening voor rentemiddeling vast te leggen. Ze struikelen alleen over iets belangrijks: ze willen niet dat de berekening voor de rentemiddeling direct wordt gebaseerd op die van de boeterente. Waarom? Als jij je hypotheek opbreekt en boeterente betaalt, geef je de hypotheekverstrekker in één keer het nadeel wat zij oploopt terug. Bij rentemiddeling wordt deze boete juist over de rest van de looptijd uitgesmeerd. Als een klant alsnog besluit over te sluiten, is het nadeel wat de bank heeft opgelopen niet helemaal gedekt, omdat niet alle ‘uitgesmeerde’ boeterente is betaald.

Of het ministerie van Financiën gevoelig is voor de argumentatie van de NVB en na gaat denken over een andere berekening, moet de toekomst uitwijzen.

Waarmee kunnen we je helpen?