Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Steeds vaker bezwaar tegen WOZ-waarde

Steeds vaker bezwaar tegen WOZ-waarde
11 juli 2017

Uit nieuwe cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat dit voorjaar 104.000 bezwaren zijn ingediend tegen de hoogte van de opgelegde WOZ. Dat is flink meer dan andere jaren, over heel 2015 kwamen bij gemeenten bijvoorbeeld maar 79.000 bezwaren binnen.

Wat is de WOZ-waarde?

De afkorting WOZ staat voor: Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is simpel gezegd de waarde van je woning. Elk jaar wordt dit door de gemeente bepaald en vormt deze waarde de basis voor verschillende heffingen en belastingen.

Hoe wordt de WOZ-waarde geschat?

De gemeente is verantwoordelijk voor de WOZ-waarde en de WOZ-beschikking die je daarop krijgt toegestuurd. Wat je huis nu waard is, is niet direct bepalend. De waardepeildatum ligt op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. Voor 2017 is de WOZ-waarde dus gepeild op wat het huis op 1 januari 2016 waard was.

Wat is de oorzaak van het stijgende bezwarenaantal?

De stijging van de huizenprijzen (door de aantrekkende woningmarkt) heeft heel waarschijnlijk geleid tot de grote stijging van het aantal bezwaren. Dit is ook niet heel verwonderlijk: de gemiddelde WOZ-waarde lag 3,3% hoger dan in 2016. Toch valt het allemaal nog best mee, maar 1,4% van de huisbezitters tekent bezwaar aan.

Wat gebeurt er met deze bezwaren?

Het is nog niet bekend hoeveel bezwaren uiteindelijk zijn gehonoreerd. Aan het einde van het jaar komen die cijfers waarschijnlijk pas naar buiten. De afgelopen jaren lag het percentage ingewilligde bezwaren telkens rond de 50%.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Verdere prijsdaling bestaande koopwoning
Hypotheekrente eindelijk omlaag

HOUTEN – Vanaf donderdag 19 mei verlagen de meeste geldverstrekkers hun hypotheekrentes. Potentiële hypotheekaanvragers zullen dit nieuws ongetwijfeld toejuichen, echter verwacht hypotheekrente.nl dat deze daling van tijdelijke aard zal zijn. … lees meer

Eén op de 10 financieel adviseurs werkt zonder vergunning
Lichte stijging ozb

Huizenbezitters zijn dit jaar iets meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar, 1,88 procent. Flinke verschillen ozb-stijging Dit blijkt uit een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH). De … lees meer

ChristenUnie: Financieel tekort van overheid in 12 jaar terugdringen
16.500 woningen van meer dan 1 miljoen euro
Over hypotheken

Revisietekening

Een revisietekening is een tekening waarop exact de afmetingen en het verloop van zaken zoals leidingen achteraf worden aangegeven.